9 redenen waarom architecten schelpen (moeten) kiezen

 • ecoschelp-

  ecoschelp-

 • ecoschelp-

  ecoschelp-

 • ecoschelp-

  ecoschelp-

  Schelpen zijn een milieuvriendelijk bouwmateriaal met unieke voordelen. De drie sterkste punten - zeer hoge isolatiewaarde (1), levenslange garantie (2) en prijs (3) - zouden al voldoende moeten zijn om ze in elk bouwproject minstens te overwegen. Uit de groeiende vraag blijkt dat steeds meer architecten dat inderdaad doen. Schelpen zijn dan ook nog eens multi-inzetbaar (4): volle schelpen voor kruipruimtes en vloerisolatie; gebroken schelpen voor drainage, regenwaterinfiltratie en tuinpaden. Ecoschelp is in België exclusief leverancier van de enige door de Federale Overheid voor isolatie erkende schelpen. 

  Waarom schelpen?

  Bij duurzaam bouwen zijn milieuvriendelijke (5) producten met een hoge isolatiewaarde van groot belang. Het spreekt voor zich dat schelpen natuurlijk en duurzaam zijn. Ze worden per schip gewonnen en opgezogen uit de Noordzee, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Aan boord gaan ze door een zeef en worden ze drie keer met zoet water gewassen. Zo blijven er geen zoutresten meer achter, worden fauna en flora niet verstoord en is nieuwe aangroei verzekerd.

  Maar er is meer. In tegenstelling tot de traditionele zandlaag, is een schelpenlaag niet capillair (6), waardoor ze een natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer vormen. Omdat optrekkend vocht, schimmel en stank geen kans krijgen, kan een optimaal leefklimaat (7) met de perfecte luchtvochtigheid bereikt worden. Zelfs voor mensen die gevoelig zijn voor vochtverschillen (reuma- en astmapatiënten).

  In combinatie met het sterk isolerend vermogen (volle schelpen: R = 30 cm = R2,8 – TU Delft) maakt dit schelpen tot het ideale materiaal voor mens- en milieuvriendelijk duurzaam bouwen.

  Garantie en erkenning

  Dat schelpen bij architecten als bouwmateriaal aan populariteit winnen, is dus helemaal niet verwonderlijk. Daardoor ontstond ook de nood aan een betere controle op doeltreffendheid en kwaliteit, zodat inferieure producten geen kans krijgen op de markt. Op dit moment is alleen het door Ecoschelp geleverde isoschelp® erkend door de Federale Overheid (EPD data bank).

  De erkenning heeft als voordeel dat in België enkel Ecoschelp 

  • eeuwige kwaliteitsgarantie geeft
  • de basis voor betrouwbare berekeningen (8) biedt
  • aanspraak op landelijke of gemeentelijke subsidies (9) mogelijk maakt.

  Duurzame innovatie

  De Antwerpse ondernemer Teun Depreeuw timmert met zijn bedrijven Ecoverbo, Ecoschelp en Muurtuin al jaren aan de weg naar duurzaamheid in de bouw. In plaats van de keuze te maken voor de ‘usual suspects’, gaat hij altijd voor maximale effectiviteit, ook als hij de oplossing (zoals bij Muurtuin) zelf moet uitvinden. Zijn innovatieve aanpak toont dat respect voor de natuur en innovatie perfect samengaan. Met dat uitgangspunt heeft hij schelpen in België als innovatief bouwmateriaal op de kaart gezet.

  Meer informatie:

   

  Tags: Isolatie