Gedurfd: Verouderde gevelstenen verlijmd in een moderne architectuur

Pin It

 • 040-Oud-Maasland-Residentie-Leopold--Sint-Truiden-01
 • 040-Oud-Maasland-Residentie-Leopold--Sint-Truiden-02
 • 040-Oud-Maasland-Residentie-Leopold--Sint-Truiden-03

  De toepassing van baksteen heeft geen grenzen

  Moderne woningen of projecten kenmerken we vaak door strakke lijnen en sobere kleuren met weinig of geen schakeringen. Hoe strakker, hoe beter. Toch hoeft dit geen definitie te zijn van moderne architectuur. Voor het luxe appartementencomplex Leopoldpark in Sint-Truiden gingen Architecten Grosemans-Heylen een gedurfde combinatie aan. Ze kozen voor een moderne architectuur met een verouderde, klassieke gevelsteen. Deze laatste is bovendien voegloos verwerkt met een dunbedmortel. Geef toe, geen voor de hand liggende vertaling van bouwstijl naar materiaalkeuze. Maar, met een prachtig resultaat.

  De vijf gebouwen van Park Leopold liggen centraal tussen twee stadsparken in. Het Stadspark loopt als het ware over in het woonproject. Zo zijn alle appartementen georiënteerd naar het park.

  Nieuwe gevelstenen met gepatenteerd verouderingsproces

  Baksteen is geschikt voor de meest uiteenlopende stijlen en smaken. Daar is het Leopoldpark in Sint-Truiden het levende bewijs van. Voor dit project koos de architect voor de Oud Maasland (Vandersanden). Een nieuwe baksteen maar met een verouderd uitzicht. Deze oude look krijgt hij door een gepatenteerd vorm procedé. Dit is een nabewerking bij de handvormtechniek. Na het droogproces krijgen de ongebakken gevelstenen extra pigmenten op het zichtbare oppervlak en worden ze verouderd door ze te trommelen. Het grote voordeel is dat deze techniek gebeurt vóór het bakken. Daardoor krijgt u dezelfde kwaliteitsgaranties als voor gewone gevelstenen.

  Voegloos met dunbedmortel

  De voeg speelt een bepalende rol in het eindresultaat. Naargelang het gebruikte steenformaat bestaat 10 à 20% van een gevel uit de voeg. De voeg kan op die manier een gevel ‘maken’ of ‘breken’. Kiezen voor een voegloze verwerking van de baksteen, is kiezen voor een puur steeneffect. De gevelsteen Oud Maasland is voor het project in Sint-Truiden voegloos verwerkt met dunbedmortel. De voegdikte bedraagt hier ca. 4 à 8 mm.

  Combinatie van baksteen en hout

  Eigen aan natuurlijke materialen is dat ze altijd perfect combineerbaar zijn met andere materialen. De combinatie van 2 complementaire materialen, baksteen en hout, geeft het appartementencomplex in Sint-Truiden een warme uitstraling.

  Projectgegevens:

  • Project: Leopoldpark , Sint-Truiden
  • Architecten: Grosemans-Heylen, Sint-Truiden
  • Bouwheren: Bouwbedrijf Dethier & Vestio
  • Baksteen: Oud Maasland, Vandersanden Group

   

  www.vandersandengroup.be

   vandersanden logo

  Tags: Duurzaam bouwen