Ultima 2016 Architectuur

Pin It

Ultima 2016 Architectuur

Paola Viganò

De Italiaanse Paola Viganò (° 1961) is architect-stedenbouwkundige professor in stedenbouw en stedenbouwkundig ontwerp. Als ontwerper heeft zij Vlaanderen internationaal mee op de kaart gezet.

In 1990 stichtte Paola Viganò samen met Bernardo Secchi Studio Associato Secchi-Viganò. Zij gingen dieper in op vraagstukken en oplossingen voor stedenbouw en de hedendaagse stad. De Studio werkt vandaag op verschillende projecten in Europa.

Talrijke opdrachten, waarvan een hele reeks in Vlaanderen, scoorden wereldwijd waardevolle prijzen. Zo gaven ze onder andere de herinrichting gestalte van het Theaterplein in Antwerpen, het openbaar domein van de Lamotsite in Mechelen, het ontwerp van het Park Spoor Noord in Antwerpen en de begraafplaats en de Grote Markt van Kortrijk. Recent nog werd hun hostel in domein De Hoge Rielen in Kasterlee geselecteerd voor de EU Mies Van der Rohe award 2015.

Het project Brussel 2040, met zijn revolutionaire voorstel voor een ‘no car city’ toonde ontwikkelingsmogelijkheden voor de hoofdstad die tot dan ongedacht bleven.

Na de dood van Bernardo Secchi in 2015 stichtte ze Studio Paola Viganò. In 2016 ontving Paola Viganò de titel Doctor Honoris Causa van de UCL.

Momenteel werkt Paola Viganò aan een ontwerp voor het brede territorium van de grensstreek tussen Rijsel en Kortrijk en een ontwerp voor het Vergotedok in Brussel.