The Shed

Pin It

The Shed

In het uiterste westen van Manhattan (New York) verrijst de komende twee jaar het flexibele theater The Shed.

Bijzonder aan het gebouw is dat het van vorm kan veranderen om verschillende soorten (theater)kunsten en voorstellingen te kunnen accommoderen. Het bouwdeel waarin de evenementen plaatsvinden is uitschuifbaar.

Het gebouw, dat is ontworpen door Dillers Scofidio + Renfro en Rockwell Group, bestaat uit een vierkant volume met eromheen een losse schil. Deze tweede huid kan dankzij diens plaatsing op rails uitschuiven, waardoor er een overdekte ruimte ontstaat voor optredens en andere evenementen. Het is mogelijk de ruimte in te richten als bijvoorbeeld een theaterzaal, galerie of plein.

De ondersteunende functies bevinden zich in het ‘vaste’ volume, dat zes verdiepingen telt. Het flexibele deel kan weer een rol spelen bij de aanlevering en verwerking van goederen voor voorstellingen. In het dak zijn kraanmechanismen opgenomen die spullen omhoog takelen of horizontaal verplaatsen. Als de schil weer om het vaste bouwdeel is geschoven, fungeert de vrijgekomen ruimte als plein.

Het ontwerp is geïnspireerd door het invloedrijke Fun Palace-concept van architect Cedric Price (1934-2003). Ook architecten als Rem Koolhaas (neem bijvoorbeeld het Wyly Theater in Dallas en het Taipei Performing Arts Centre in Taiwan) en Richard Rogers / Renzo Piano (het Centre Pompidou in Parijs) zijn schatplichtig aan het visionaire concept.

In het voorjaar wordt The Shed geopend voor het publiek.

https://vimeo.com/174245694