• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • Boijmans begint met aanleg depot

Boijmans begint met aanleg depot

Pin It

Vrijdag 17 maart is begonnen met wat één van de grote trekpleisters van Rotterdam moet worden: het ‘Depot Boijmans Van Beuningen’, de uitbreiding met 15.541 vierkante meter van het gelijknamige museum. ,,Er is niets ter wereld wat erop lijkt”, aldus een opgetogen museumdirecteur Sjarel Ex vrijdagmiddag over het komvormige ontwerp, dat met spiegelend materiaal bekleed gaat worden en een (los te bezoeken) dakterras met 75 bomen op meer dan 35 meter hoogte krijgt.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak vrijdag van “een mooie toevoeging aan onze stad.” Het zes verdiepingen tellende openbare depot, ontworpen door Markthal-ontwerper architectenbureau MVRDV, moet in 2019/2020 de deuren kunnen openen. Dat is dan vijftien jaar nadat er voor het eerst sprake was van nieuwe depots, omdat Boijmans maar 8 procent van zijn collectie tegelijk op zaal kan tonen en weleens wateroverlast heeft bovendien. Er moesten nogal wat obstakels worden overwonnen.

Belangstellenden moeten straks in het depot kunnen meekijken met restauraties en onderzoek. Er worden geen echte tentoonstellingen gehouden, het is de bedoeling dat het publiek gaat ‘grasduinen’ in de collectie, die in totaal 150.000 objecten telt. In het depot kunnen er 70.000 terecht. Er komen onder meer ook een filmzaal, een transparante lift en een beeldentuin in. Particuliere verzamelaars kunnen er ruimte huren.

Rotterdam verwacht 90.000 bezoekers per jaar bovenop de 300.000 die Boijmans nu al trekt. De bouwkosten bedragen dik 60 miljoen, een bedrag dat het museum in veertig jaar terugbetaalt via de huur.

http://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2017/3/boijmans-begint-met-aanleg-spectaculair-depot-101170647