Eliasson ontwerpt Fjordenhus als een gestileerde klif

  • architecture-01-ful

    architecture-01-ful

  • architecture-02-ful

    architecture-02-ful

  • architecture-03-ful

    architecture-03-ful

  • architecture-04-ful

    architecture-04-ful

  • architecture-05-ful

    architecture-05-ful

    De opdracht voor het hoofdkantoor van Kirk Kapital in Vejle, Denemarken, heeft Olafur Eliasson met zijn studio benaderd met het idee van een totaalkunstwerk.

    Fjordenhus, met opvallende bogen van elliptische vormen, werd op 9 juni geopend.

    Fjordenhus, het fjordhuis, rijst in de haven van Vejle op uit het water als een steile, gestileerde klif, of een organische burcht. De haven naderend vanuit het stadscentrum via de hoofdas komt het gebouw in beeld, achter een royaal plein van Havneøen (haveneiland). Dit gemengd woon- en commercieel gebied is momenteel in ontwikkeling.

    Met het iconische Fjordenhus als herkenningspunt heeft Studio Olafur Eliasson een relatie gecreëerd tussen het stadscentrum en de haven en fjord. Vanaf het plein bereiken bewoners en bezoekers de publiek toegankelijke begane grond van Fjordenhus, of ze kunnen wandelen langs de steiger, ontworpen door landschapsarchitect Günther Vogt.

    Cilinders en ellipsen

    De basisvorm van het gebouw bestaat uit vier elkaar doorsnijdende cilinders, die strekken tot een hoogte van 28 meter. Hieruit zijn volumes gesneden die zowel de plattegrond van het gebouw als de openingen in de gevel hebben bepaald. Het resultaat is een complexe structuur van gebogen, ronde en elliptische vormen, getordeerde muren en parabolische bogen.

    Het gebouw biedt drie verdiepingen met hoogtes van 3,2 meter. De verschillende plattegronden van de verdiepingen zijn georganiseerd rond cirkels en ellipsen. De begane grond, met een dubbele hoogte, staat in het teken van de relatie met het water.

    Dialoog

    De haven dringt op de begane grond als het ware het gebouw binnen. Twee waterpartijen – ecosystemen – in het interieur zijn voorzien van locatiespecifieke kunstwerken van Eliasson. “Zowel de architecturale ruimtes als de kunstwerken gaan een dialoog aan met het altijd wisselende wateroppervlak”, aldus Studio Olafur Eliasson.

    Een belangrijke reden voor deze architectuur was voor Eliasson en zijn architectenteam het bewerkstelligen van een nauwe relatie tussen Fjordenhus en de natuurlijke omgeving, leggen ze uit. Naast de waterzones op de begane grond zijn er de balkons, vensters en andere openingen in uiteenlopende vormen, die de fjord van Vejle en de elementen ‘kadreren’, aldus de kunstenaar.

    Totaalkunst

    De complexe constructie is gerealiseerd met behulp van betonbekisting uit 3D-gesneden piepschuim, vervaardigd door Odico. De betonnen constructie is bekleed met door Eliasson speciaal ontworpen geglazuurd baksteen.

    Fjordenhus is het eerste volledige gebouw dat Studio Olafur Eliasson heeft ontworpen. De opdracht van Kirk Kapital is opgepakt als een totaalkunstwerk. Niet alleen de geglazuurde baksteen, ook tal van kunstwerken en interieurelementen als verlichting en meubilair zijn speciaal door Eliasson ontworpen voor dit project.