Appartementen in een industrieel geraamte

Appartementen in een industrieel geraamte

Architectenbureau WilkinsonEyre heeft de voormalige geraamtes van drie gashouders in de Londense wijk King’s Cross een nieuwe invulling gegeven.

Letterlijk: binnen de metalen constructies zijn 145 appartementen gerealiseerd.

Van de grootscheepse herontwikkeling van King’s Cross vormt het rijke industriële erfgoed in de wijk een integraal onderdeel, aldus WilkinsonEyre. Tot de fraaiste behouden bouwwerken hoort een trio van gashoudergeraamtes, oorspronkelijk in 1867 opgericht.

De gashouders raakten in onbruik toen de zware industrie naar de randen van de stad verhuisde; in 2001 werd het trio gesloopt ten behoeve van de aanleg van de Channel Tunnel Rail Link.

De drie gietijzeren skeletten, bestaande uit onder meer 123 kolommen, zijn de afgelopen twee-en-een-half jaar door Shepley Engineers in Yorkshire nauwkeurig gerestaureerd. De anderhalve eeuw oude constructies bleken in goede staat te verkeren, vooral dankzij de 32 historische verflagen, meldt WilkinsonEyre.

Beweging

Het architectenbureau won in 2002 de ontwerpcompetitie voor de herbestemming van de drie metalen constructies, die ondertussen als monument zijn aangemerkt. Het bureau stelde voor om binnen elk van de heropgebouwde Victoriaanse constructies een tonvormig appartementengebouw te realiseren.

Mede dankzij King's Cross Partnership, die als ontwikkelaar de visie en vastberadenheid had om het project uit te voeren, is het appartementencomplex onlangs opgeleverd. Het geheel kreeg de naam Gasholders London.

De drie ronde gebouwen tellen 8, 9 en 12 verdiepingen. De verschillende hoogtes verwijzen naar de beweging van de oude gashouders. Die konden destijds verticaal in- en uitschuiven, naargelang de gasdruk in de reservoirs, waarbij het metalen geraamte de beweging geleidde.

De gebouwen bestaan uit cirkelvormige beton- en gevelconstructies, ontworpen door Arup. De gevels zijn bekleed met aluminium panelen; de verdiepingshoge ramen zijn voorzien van luiken uit geperforeerd brons en staal, die speciaal voor Gasholders London zijn vervaardigd.

Atria en daktuinen

Een ronde, open ruimte vormt op de plek waar de drie cirkels elkaar snijden een virtuele vierde ‘gashouder’; ze vormt een binnenplaats, die toegang geeft tot de toegangshal van Gasholder 12. Een gemeenschappelijke daktuin bevindt zich bovenop dit volume, aangelegd door Dan Pearson Studio.

De daken van de andere twee Gasholder-gebouwen bieden privétuinen voor de negen penthouse-appartementen, bereikbaar via privétrappen. Elk van de tonvormige volumes heeft een atrium, dat licht brengt in het centrum van het gebouw en via rondlopende galerijen de appartementen ontsluit.

Door de cirkelvorm hebben de 145 appartementen een wigvormige plattegrond. De woon- en slaapkamers zijn aan de buitenzijde van de cirkel gelegd, om deze ruimtes zoveel mogelijk daglicht en uitzicht te bieden. Aan de binnenzijde liggen ruimtes als een filmzaal of ene spa. De interieurs zijn ontworpen door Jonathan Tuckey Design.

architecture 02 ful 2