Plan Rebuild by Design wordt werkelijkheid

Pin It

 • rebuild-

  rebuild-

 • rebuild-

  rebuild-

 • rebuild-

  rebuild-

  New York laat ruim 5,5 kilometer kust van zuidoostelijk Manhattan beschermen door een team met Nederlandse inbreng.

  Daartoe heeft de Amerikaanse stad een contract getekend met onder andere ONE Architecture en ingenieursbureau Arcadis. Ook het Deense architectenbureau BIG is bij het project betrokken.

  De stad wil zichzelf beter beschermen tegen overstromingen, zoals bij de orkaan Sandy in 2012 die veel schade veroorzaakte. In laaggelegen delen van Manhattan ontstond grote schade door overstromingen. Het metroverkeer moest worden stilgelegd omdat tunnels waren ondergelopen en de effectenbeurs op Wall Street hield twee dagen op rij de deuren gesloten.

  In het East Side Coastal Resiliency Project, zoals het plan dat vanaf 2019 wordt uitgevoerd is genoemd, worden vloedwerende maatregelen geïntegreerd met de stad. Zo wordt East River Park heringericht, waarbij waterbouwkundige werken als dammen, sluizen en waterbergingen worden ingepast in het landschap. Ook komen er meer recreatieve voorzieningen en wandel- en fietspaden. Het park wordt deels overstroombaar.

  Het plan komt voort uit de inzending The Big U, waarmee BIG en ONE Architecture in 2014 de prijsvraag Rebuild by Design wonnen, voor de wederopbouw van de Amerikaanse oostkust na de verwoestingen door Sandy. In totaal leverde de prijsvraag, die was geïnitieerd door Henk Ovink (inmiddels Nederlands Watergezant), zes winnaars op.

  Het is zeker niet zo dat het voorstel BIG en ONE Architecture automatisch tot een opdracht leidde, zegt Matthijs Bouw van het laatstgenoemde bureau. De architecten hebben opnieuw moeten tenderen voor dit project, evenals het Lower Manhattan Coastal Resiliency Project, dat ze ook hebben binnengesleept. De financiering van het eerste deel van dit project is inmiddels rond.

  Het East Side Coastal Resiliency Project moet in 2022 zijn afgerond.