banner

Zaha Hadid Architects maakt masterplan voor havengebied Tallinn

Pin It

 • havengebied-Tallinn-

  havengebied-Tallinn-

 • havengebied-Tallinn-

  havengebied-Tallinn-

 • havengebied-Tallinn-

  havengebied-Tallinn-

 • havengebied-Tallinn-

  havengebied-Tallinn-

  De Estse hoofdstad Tallinn zoekt een langetermijnoplossing om de behoeften van haar groeiende haven te combineren met publieke ruimte en de historische stad.
  De competitie voor een masterplan, uitgeschreven door het havenbestuur, is gewonnen door Zaha Hadid Architects.

  Tallinn heeft een snel groeiende haven voor zowel cruiseschepen en veerboten als vrachtschepen. Tegelijkertijd heeft Tallinn een bijzonder goed bewaard middeleeuws centrum. De wijk Vanalinn – gebouwd in de 13e en 14e eeuw – staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  Ruimte voor haven en stad

  Het Masterplan 2030 van Zaha Hadid Architects biedt ruimte aan verbetering van de belangrijke havenactiviteiten in combinatie met de ontwikkeling van een nieuw stedelijk gebied. Het plan verstevigt de verbindingen tussen de haven en het stadscentrum – en daarmee de verbindingen van de veer- en cruiseterminals met de historische binnenstad.

  Tegelijkertijd zorgt het masterplan dat het havengebied een nieuw leef- en woongebied wordt. Met behoud van het bestaande stedelijk weefsel, de historische herkenningspunten en de uitzichten op zee creëert het plan een “levendige nieuwe gemeenschap nabij het stadscentrum, die een alternatief biedt voor de woningvoorraad uit de Sovjet-periode”, aldus Zaha Hadid Architects. De nieuwe stedelijke blokken sluiten aan bij de schaal van de bestaande aangrenzende wijken.

  Voetgangersgebieden

  Het masterplan is gestructureerd rond een centrale as voor voetgangers, een promenade waarlangs een reeks van uiteenlopende openbare ruimtes gefaseerd kan worden ontwikkeld. Cultuur, entertainment, winkels en hotels kunnen hierin een plek krijgen.

  Tussen de verschillende toegangswegen lopen voetgangersgebieden als diagonalen. Ook de kades worden voor voetgangers op aantrekkelijke wijze toegankelijk gemaakt.

  Realistisch

  De opdrachtgever, de haven van Tallinn, was gecharmeerd van onderdelen in het plan als het gedeeltelijke optillen van de voetgangersgebieden en de introductie van groen en een stadsplein. “De inzending viel ook op door de sterke analyse van de logistiek en vastgoedontwikkeling en een overtuigende, realistische projectie van de stapsgewijze implementatie van het masterplan”, verklaart Valdo Kalm, voorzitter van de managementsraad van de haven.

  De haven van Tallinn en Zaha Hadid Architects streven naar afronding van het masterplan tegen het einde van 2017.