Beyond the skycraper

Pin It

 • Beyond-the-skycraper--

  Beyond-the-skycraper--

 • Beyond-the-skycraper--

  Beyond-the-skycraper--

 • Beyond-the-skycraper--

  Beyond-the-skycraper--

  Een New Yorks architectenbureau heeft een wel heel ambitieus plan voorgesteld. Ze willen het langste gebouw ter wereld gaan bouwen.

  Met meer dan 1.200 meter zou het de Burj Khalifa (830 meter) voorbijsteken met bijna 400 meter. Het zal echter wel minder hoog zijn dan de Burj Khalifa. Hoe het dan aan die enorme lengte raakt? De wolkenkrabber zal niet louter in de hoogte worden gebouwd, maar het krijgt een U-vorm.

  Het is raar om het over het 'langste' gebouw te hebben in plaats van het 'hoogste'. "We praten normaal over het nieuwste hoogste gebouw en we zijn altijd enorm onder de indruk van de prijs per vierkante meter", zegt Oiio, het architectenbureau achter het ambitieuze idee. Hoe hoger een gebouw, hoe hoger de prijs per vierkante meter.

  "Wat als we hoogte zouden vervangen door lengte? Wat als onze gebouwen lang zouden zijn in plaats van hoog? Dan zouden we een van de meest prestigieuze gebouwen in Manhattan kunnen bouwen", zeggen ze op hun website. 'The Big Bend', zoals het project heet, is een manier om de strikte bouwregels in New York te omzeilen. "Het kan een architecturaal antwoord zijn op de limieten op hoogte in Manhattan", stelt Oiio.

  New Yorkse skyline

  Hoe mensen doorheen het gebouw kunnen geraken, is voor Oiio heel simpel. "Wat ooit een van de grootste uitdagingen was voor liften, is eindelijk een realiteit geworden," staat te lezen op hun website, "liften die niet alleen verticaal kunnen gaan, maar ook horizontaal en in bochten." De lift zou door een "innovatief track changing systeem" zo een voortdurende loop kunnen maken.

  'The Big Bend' is voorlopig nog maar een idee. Al heeft de oprichter van het bedrijf, Ioannis Oikonomou, het plan wel al naar verschillende bedrijven gestuurd en zijn ze bezig met investeerders te zoeken. Misschien zien we binnen een aantal jaren dus een gebogen gebouw in de New Yorkse skyline verschijnen!