Herzog & de Meuron winnen Flinders Street prijsvraag

Pin It

klik op het beeld om te vergroten

Herzog & de Meuron en Hassell hebben de internationale prijsvraag voor de herontwikkeling van het historische Flinders Street Station in Melbourne gewonnen.

Het project zal Flinders Street Station veranderen in een moderne overstapmachine met behoud van de belangrijkste historische gebouwen. Opvallend onderdeel van het ontwerp is een gewelfde daklandschap met een geleed rasterwerk boven de sporen. Er komt verder een openbaar plein, een amfitheater, een markt en een grote kunstgalerie.

Het 4,68 hectare grote Flinders Street Station is een belangrijk openbaar vervoersknooppunt. Het ligt aan de oever van de Yarra River, grenst aan Federation Square en belangrijke kunst- en culturele instellingen.

De jury koos unaniem voor het plan van het Australische bureau Hassell en het Zwitserse Herzog & de Meuron. Ook betrokken bij het plan is Purcell voor advies op het gebied van erfgoed. De in november 2011 uitgeschreven competitie telde 117 inzendingen en bestond uit twee fasen. Zes architectenteams haalden de shortlist, naast Herzog & de Meuron waren dit John Wardle Architects met Grimshaw; NH Architecture; Zaha Hadid Architects & BVN Architecture; Ashton Raggatt McDougall en Eduardo Velasquez met Manuel Pineda en Santiago Medina.

Flinders Street Station is het eerste project van Herzog & de Meuron in Australië en het eerste station dat zij ontwerpen.