(W)EGO

Pin It

 • WEGO-

  WEGO-

 • WEGO-

  WEGO-

  Door The Why Factory op DDW en in DWDD

  Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteert The Why Factory (TU Delft) op de Markt in Eindhoven een mock-up van zijn (W)EGO onderzoek. Bij De Wereld Draait Door (DWDD) legde architect en hoogleraar Winy Maas het concept hierachter uit en verbond hij dit met het Barba-onderzoek van dezelfde onderzoeksgroep.

  Terwijl de ene het liefst zou willen wonen in een hoge bibliotheek, wil de andere misschien wel een klimwand door zijn hele woning hebben, en weer een ander liever de hele dag traplopen, of juist niet…

  Wat als we bij maximale verdichting ook onze wensen zouden maximaliseren? En als bewoners onderling zouden kunnen onderhandelen over ons ruimtegebruik? Dat zijn de vragen die centraal staan bij het (W)EGO-onderzoek dat studenten en academici uitvoeren bij The Why Factory aan de TU Delft.

  “Door gaming en andere tools onderzoekt (W)EGO in een open ontwerpproces hoe de concurrerende wensen en ego’s van alle bewoners eerlijk op elkaar afgestemd kunnen worden”, vertelt architect Winy Maas, die als hoogleraar hierbij betrokken is.

  Ter illustratie van wat voor architectuur deze benadering op zou kunnen leveren, heeft The Why Factory met een verzameling ego’s een schijfvormig woongebouw ontwikkeld met een verzameling van totaal verschillende appartementen, die door onderhandeling samen toch een geheel vormen. “Van ego naar wego”, verklaart Maas bij De Wereld Draait Door.

  Mock-up

  Op de Markt in Eindhoven is tijdens de Dutch Design Week, waar Maas ook ambassadeur van is, een mock-up te zien van een kleiner schijfvormig woongebouw, in dit geval met negen grondgebonden woningen.

  “Deze negen woningen vertegenwoordigen negen idealistische maar ook egoïstische perspectieven binnen een beperkte ruimte. Wanneer deze dromen met elkaar geconfronteerd worden, moeten bewoners leren om hierover met elkaar te onderhandelen.”

  “Hoe verdedig je jouw idealen? Bewoners beginnen samen te werken, om elkaar heen te werken, om op een of andere manier, samen tot nog iets beters te komen! De ruimtelijke kronkels en onderhandelingen maken iedereen nieuwsgierig naar wat er bij de buren gebeurt. Toch maar eens langs gaan!”

  In een film heeft The Why Factory de onderhandeling tussen de buren vastgelegd. De ‘test’ op de Dutch Design Week is niet meer dan een bevriezing van wat een doorlopende onderhandeling zou kunnen zijn.

  Barba

  Wanneer architectuur werkelijk flexibel zou zijn, dan zou die onderhandeling over ruimte ook in real-time gedurende de dag plaats kunnen vinden. Op het moment dat de ene bewoner wat meer ruimte kan gebruiken, heeft een ander die misschien niet nodig. Een grotere keuken, badkamer, televisiekamer, kantoor, enzovoorts, kan op afroep beschikbaar zijn, in een vorm die met de buren wordt onderhandeld.

  Er wordt aan rubberachtige materialen gewerkt die elektronisch gestuurd van vorm kunnen veranderen, legde Maas bij De Wereld Draait Door uit. Net als tekenfilmkarakter Barbapappa van vorm kan veranderen, kan architectuur dat straks wellicht ook. Binnen vijf jaar zal de ontwikkeling van dit materiaal nog niet zover zijn dat het al op grote schaal bruikbaar is in de bouw, maar op langere termijn ontstaan daar echt wel nieuwe mogelijkheden, denkt Maas.

  Bij de ingang van het Klokgebouw op Strijp S in Eindhoven presenteert The Why Factory ook nog een speculatieve film over de toekomst van de stad. Ook wordt er het boek ‘A Badass Architectural Copy Guide’ gepresenteerd, over het onderzoek naar het kopiëren van ontwerpen over de hele wereld.