Mies van der Rohe Award 2017

Mies van der Rohe Awards 2017

Pin It

Brusselse architectenbureaus winnen prijs voor opkomende architect

Voor hun renovatie van een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer kregen de Nederlandse architectuurbureaus NL Architects en XVW Architectuur de Mies van der Rohe Award van de Europese Unie. De Brusselse architectenbureaus MSA en V+ wonnen de prijs voor opkomende architect.

De winnende architectencombinatie NL Architects en XVW Architectuur renoveerde Kleiburg, een honingraatflatgebouw in de Bijlmermeer uit de jaren ‘60. Vijf jaar geleden stond hij nog op de lijst om gesloopt te worden, maar activisten redden hem toen. NL Architects en XVW Architectuur hebben het flatgebouw, één van de grootste van Nederland, een grote onderhoudsbeurt gegeven. Ze accentueerden het beton en maakten de sokkel vrij, zodat er een levendige aansluiting op de omgeving kwam.

De jury waardeerde dat dit project ingaat tegen de tendens om steeds nieuwbouw te maken in de steden, maar net waardevolle oudere gebouwen een nieuwe dynamiek geeft. Het werd gedragen door een collectieve inspanning en is een type low-cost huisvesting zoals het nog niet bestond.

De prijs voor veelbelovende architectuur ging naar het sociale huisvestingsproject Navez uit Schaarbeek, een ontwerp van de Belgische architecten MSA en V+. "Huisvesting is een essentieel onderwerp in heel Europa", zegt de jury in haar motivatie. Ze vervolgt dat MSA en V+ in hun project op briljante wijzen de beperkingen van de site hebben opgevangen.

Navez groepeert namelijk vijf appartementen in een klein hoekje van de stad. De architectenbureaus konden de jury bekoren met de "hoge kwaliteit van de appartementen, die uniek zijn en lichtinval en openluchtruimtes hebben." De jury looft tot slot het impressionante uitzicht van het gebouw en de ruimtelijke dynamiek in de gemeenschappelijke en privéruimtes.

De Mies van der Rohe Award is de grootste architectuurprijs van Europa. Er waren 355 inzendingen uit 36 Europese landen. De winnaar krijgt 60.000 euro. Vanaf september is in Bozar een expositie van projecten te zien.