• Start
  • Actualiteit
  • News
  • België
  • BC architects en TETRA architecten winnen goud op Lafarge Holcim Awards 2017
BC architects en TETRA architecten winnen goud op Lafarge Holcim Awards 2017

BC architects en TETRA architecten winnen goud op Lafarge Holcim Awards 2017

Pin It

BC architects en TETRA architecten sleepten elk met een project aan de kanaalzone in Brussel de hoofdprijs in de wacht op de Lafarge Holcim Awards, een belangrijke internationale prijs voor projecten met een duurzaam bouwproces.

BC architects en TETRA architecten worden beloond voor hun ontwerp voor respectievelijk de herontwikkeling van de betoncentrale aan het Becodok en een nieuwe vrachtwagencentrale voor Net Brussel in Heembeek.

'De tijd waarin de duurzaamheid van het bouwproces bij veel projecten een kwestie was van ad hoc maatregelen ligt voorgoed achter ons. Een duurzaam bouwproces is vandaag als maar meer systematisch en specialistisch', aldus de jury. De resultaten van de Lafarge Holcim Awards voor de regio Europa bewijzen dit. De eerste prijs ging naar twee Brusselse projecten die beiden uitblinken op vlak van multifunctionaliteit.

De projecten zijn vernieuwend omdat ze utilitaire functies zoals het maken van beton en het ophalen van afval beter willen integreren in het stadsweefsel. Het is de bedoeling dat de overlast door lawaai, stof of geur tot een minimum wordt beperkt. Tegelijk wordt de activiteit zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt en niet verstopt achter hoge muren. Daar bovenop moeten de gebouwen ook nog eens meerwaarde bieden voor de omgeving. Zo komt er boven de betoncentrale, ontworpen door BC architects, een polyvalente ruimte die een publieke invulling moet krijgen.

Het nieuwe complex van Net Brussel, uit de koker van TETRA architecten, krijgt dan weer een binnenplein met een publiek parkje. Dat moet de link leggen tussen het kanaal en het hoger gelegen Meudonpark.