92 aanmeldingen voor 'cultuurpool' Brussel

92 aanmeldingen voor 'cultuurpool' Brussel

Pin It

Er hebben zich 92 kandidaten aangemeld voor de transformatie van de voormalige Citroëngarage in Brussel tot ‘cultuurpool’. Uit de aanmeldingen selecteert een jury zeven bureaus die doorgaan naar de tweede ronde.

Het iconische gebouw Citroën IJzer in het centrum van Brussel wordt getransformeerd tot een cultureel centrum, met een museum voor moderne en hedendaagse kunst en een centrum voor architectuur. Ook komen er ‘openbare ruimtes die toegankelijk zijn voor iedereen met een culturele, educatieve en recreatieve bestemming’, aldus de Brusselse Maatschappij voor Stedelijke Inrichting.

Tot de lijst van inzenders behoren gerenommeerde bureaus als SANAA, Foster + Partners en David Chipperfield Architects. Ook het Nederlandse architectenveld heeft zich bepaald niet onbetuigd gelaten, met inzendingen van cepezed, Jo Coenen, KAAN Architecten, OMA/Wessel de Jonge Architecten, MVRDV en Neutelings Riedijk Architecten, NOAHH / Hans van Heeswijk Architecten / diederendirrix en Van Dongen-Koschuch.

De teams krijgen tot eind dit jaar de tijd om een ontwerp in te dienen voor de toekomstige cultuurpool. Op basis daarvan zal een internationale jury onder voorzitterschap van architect Roger Diener in het voorjaar van 2018 de ontwerper van het gebouw selecteren. Voor de realisatie van de Cultuurpool is een bedrag van 125 miljoen euro uitgetrokken.