De gestiek van de architectuur

De gestiek van de architectuur

Pin It

Een leerboek maniërisme door Frans Sturkenboom

Dit boek is een pleidooi voor beweeglijke architectuur en voor een ‘maniërisme forever’ en daarmee een must have voor architecten en architectuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de oorsprong en kenmerken van deze tendens. Met ruim driehonderd afbeeldingen die het beeldverhaal vormen.

Architectuur als metamorfose

Sturkenboom heeft het over de ‘gebarende architectuur’ ofwel ‘gestiek van de architectuur’. Hij laat zien dat deze bewegelijkheid voortkomt uit het historische maniërisme, dat ook de beweging en de textuur van een bouwwerk voorop stelde. Architecten stellen hierbij in plaats van de ruimte het vlak centraal. Vloeren veranderen in wanden en gaan over in daken. Gevels verspringen en ontwikkelen een eigen diepte. Architectuur als metamorfose.

Werkwoorden

“Gebarende architectuur vraagt niet om begrippen, maar om werkwoorden. Van zitten via opruimen, omlijsten en verbergen naar groeien en krimpen”. Aan de hand van voorbeelden - dwars door de geschiedenis van de architectuur heen - bespreekt Sturkenboom essentiële architecturale grondbegrippen.

 

De gestiek van de architectuur 2 lg