'Wiskunst'

'Wiskunst'

Pin It

Door Dirk Huylebrouck

De geometrische fout van het Atomium? Een omgekeerde 400 meter? Een Fibonacci-beeld in (De) Panne? Deze onderwerpen komen misschien bekend voor, maar in het nieuwe boek van Dirk Huylebrouck staan de échte verhalen uit eerste hand en ‘unplugged’. De wiskunde verruimt er zich van zuiver wiskundige onderwerpen, over een hoofd dat verdween in de Antwerpse Carnotstraat of de wiskundige grens van de waarheid, tot meer kunstzinnige toepassingen, van wiskundige poëzie over Stromae tot de verboden vrucht van het Lam Gods.

"Die wiskonste’ was een van die vele taaleigen woorden die de 16de-eeuwse wiskundige Simon Stevin schonk aan de Nederlandse taal. Het betekende letterlijk ‘de kunst van wat ‘wis’ is’, waarin we het woord ‘wis’ herkennen van de uitdrukking ‘wis en zeker’. In tegenstelling tot het Engels (mathematics), het Frans (les mathématiques), het Duits (die Mathematik) en zovele andere talen spreken we dus van ‘de wiskunde’, al laten we ook het woord ‘de mathematica’ toe om de Grieken te bedanken voor het scheppen van de zuiverste van de wetenschappen.

Merkwaardig is wel dat het woord- deel ‘konste’ door de tijd heen verworden is tot ‘kunde’, en misschien is dat een beetje jammer. De wiskunde is immers niet alleen de verzamelnaam voor een aantal technische reken- technieken ten dienste van natuurkundigen, biologen, geneeskundigen, kortom iedereen die aan wetenschap doet, maar ze zou ook een kunstvorm op zich kunnen zijn, net zoals de biologische kunst (zoals die van Wim Delvoye of van Koen Vanmechelen) of de kinetische kunst (zoals die van Theo Jansen). Bij de Grieken en in de renaissance was dit vanzelfsprekend maar in de loop der tijden is deze samenhang verloren gegaan."

  • ISBN: 9789044134339
  • Aantal Pagina's: 331
  • Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
  • Prijs: € 34.90
  • Uitgever : Garant Uitgevers nv