Eagles of architecture

Eagles of architecture

Pin It

Een tekening beschrijft de werkelijkheid, dus tekenen architecten om de wereld te begrijpen.

Deze tentoonstelling toont werk van het gelijknamige jonge Antwerpse bureau Eagles of Architecture. In een zelf ontworpen scenografie presenteren de architecten drie projecten en een reeks tekeningen. Eén figuur neemt een bijzondere plaats in het werk van Bart Hollanders, oprichter van Eagles of Architecture. Sinds zijn passage langs de Amerikaanse neo-avant-garde jaagt hij de geest na van Ludwig Mies van der Rohe.

Eind 2016 toonde het Vlaams Architectuurinstituut in het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt een door Veldwerk samengestelde Wunderkammer met werk van een nieuwe generatie architecten uit Vlaanderen en Nederland. Wat deze jonge wolven volgens architectuurcriticus Tom Avermaete verbindt, is 'de voortdurende zoektocht naar culturele ankerpunten'. Eagles of Architecture, zoekt dit referentiekader in de architectuurdiscipline zelf. Het tekenen van illustere voorbeelden zoals het palazzo Rucellai van de vijftiende-eeuwse humanist Leon Battista Alberti illustreert het geduldwerk waaruit hun projecten ontstaan.

Bij het tekenen worden de historische context van Alberti’s werk of de geest van Mies van der Rohe gaandeweg uitgedreven. Wat blijft hangen is de vraag die de Amerikaanse architect John Hejduk achtervolgde: ‘Is architectuur de uitkomst van een geometrische oefening of van een sluw spel met beelden die we voor de wereld houden?