Slimme renovatie van drukste parkeerdak in Europa

Pin It

  • zoontjes-wijnegem-

    zoontjes-wijnegem-

  • zoontjes-wijnegem-

    zoontjes-wijnegem-

  • zoontjes-wijnegem-

    zoontjes-wijnegem-

    Het grootste overdekte winkelcentrum van de Benelux, Wijnegem Shopping Center, krijgt een nieuw dak met parkeergelegenheid. Deze grootscheepse renovatie wordt ontworpen én uitgevoerd door de specialisten van Betonrestore en Zoontjens.

    Het Wijnegem Shopping Center ligt aan de oostkant van Antwerpen. De oppervlakte is 69.000 m² met zo'n 250 winkels. Bovenop het centrum prijkt met 1500 gratis parkeerplaatsen het drukst bereden parkeerdak van Europa. Jaarlijks komen er zo'n 9 miljoen bezoekers naar het winkelcentrum, waarvan 80% met de auto. De klant parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang, het dak is daarom de populairste plek.

    Extra belasting op het dak

    Na 25 jaar is het dak toe aan renovatie. Naast dat het dak superintensief wordt gebruikt, wordt er ook hard gereden. Dit gecombineerd met steeds zwaardere auto's (zoals SUV's) zorgt voor extra belasting. Met de renovatie wordt niet alleen de dakbestrating geoptimaliseerd, ook de isolatiewaarde wordt verhoogd en lokaal zelfs verdubbeld.

    Hergebruik isolatie en tegels

    Het winkelcentrum heeft nooit te maken gehad met lekkages van het dak en dat wil de eigenaar zo houden. Op basis van goede ervaringen wordt het grootschalige renovatiewerk uitbesteed aan Betonrestore met Zoontjens en Consolidated als vaste Nederlandse partners in grote renovaties.
    Het parkeerdak is in 1992 aangelegd met het Pardak®90 systeem van Zoontjens. Dit systeem heeft als voordeel dat de twee belangrijkste functies, waterdichtheid en parkeren, van elkaar zijn gescheiden. De mogelijkheid tot het demonteren en hergebruiken van het systeem was en is een extra pluspunt, waarmee ook invulling wordt gegeven aan de duurzaamheidsambities. Een deel van de tegels worden zodoende nu ook hergebruikt, evenals de isolatie.

    10 jaar verzekerde dakgarantie

    De renovatie van het dak is een combinatie van het nieuwe mobiliteitsplan met een ombouw naar éénrichtingsverkeer (door een hoofdrijbaan en afslagen naar de parkeerzones), energiebesparing door een upgrading van de isolatiewaarde, het noodzakelijke dakonderhoud van de waterdichte afwerking én nieuwe bestrating van het parkeerdak.

    Hoofdrijbaan, parkeerzones en hellingbanen

    Om de stabiliteit te verbeteren wordt de ondergrond eerst uitgevlakt en geëgaliseerd. De bestaande dakbedekking wordt intensief gereinigd voor een optimale aanhechting en geheel voorzien van een nieuwe toplaag. Binnen het nieuwe ontwerp wordt de hoofdrijroute gemaakt van staalvezelbeton. De parkeerzones krijgen vorm met Pardak®110 en op plekken waar weinig verkeer komt worden de Pardak®90 tegels hergebruikt. Ook de isolatie wordt deels (gestapeld) opnieuw gebruikt. De hellingbanen worden voorzien van een waterdichte, gewapende gietasfaltafwerking.

    Uitdaging in planning en detaillering

    In het renovatieplan zorgen de detaillering en de planning voor de grootste uitdaging. Alle verschillende onderdelen, inclusief nieuwe hellingbanen, moeten naadloos op elkaar aansluiten. Ook moet het druk bezochte dak continu in gebruik blijven, waarbij de brand- en vluchtwegen uiteraard gehandhaafd blijven. De renovatie vindt daarom plaats in drie verschillende fases. De eerste fase is nu in uitvoering. In oktober 2018 zal het hele dak compleet vernieuwd zijn.

    www.zoontjens.be

     zoontjes logo

     

     

    Tags: Daken