Het FSC keurmerk

Pin It

Het FSC keurmerk
klik op het beeld om te vergroten

Het FSC keurmerk: uw garantie voor hout uit verantwoord bosbeheer

De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale non-profit organisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties. FSC streeft naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. 

Een FSC label of claim op een houtproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoorde beheer van onze bossen (bv ook door recyclage).

Zowel het aanbod aan FSC gecertificeerde houtproducten, als het aantal FSC gecertificeerde leveranciers en aannemers blijft in stijgende lijn zitten. 

Uiteraard zijn er nog uitdagingen, onder meer om het gebruik van FSC gecertificeerde houtproducten bij bouwprojecten verder te doen toenemen. In de praktijk staat of valt het gebruik van FSC gecertificeerd hout vaak met het al dan niet hebben van voldoende kennis en informatie omtrent het werken met FSC gecertificeerde houtproducten. 

Niet dat het allemaal zo complex is, integendeel: met de juiste informatie kan men juist vlot aan de slag.

Nieuwe handleiding ‘Bouwen met FSC hout’ voor bouwprofessionals

Deze handleiding geeft informatie en tips op maat voor professionals actief in de bouwsector en opdrachtgevers, en dit van beleid over ontwerp tot bij de oplevering. De gids is gratis beschikbaar op aanvraag alsook online.

De handleiding ‘Bouwen met FSC hout’ wil geïnteresseerden de juiste, praktische informatie en houvast bieden om de keuze voor FSC gecertificeerde houtproducten zo efficiënt mogelijk in de praktijk te brengen. Concrete informatie, tips en voorbeelden – gaande van het formuleren van doelstellingen en het opmaak van de lastenboeken, over ontwerp- en uitvoeringsfase tot na de oplevering – moeten de lezer (en haar/zijn organisatie) gericht op weg helpen naar een succesvol gebruik van FSC gecertificeerde houtproducten.

De handleiding is een publicatie van FSC België en kwam tot stand met de steun van de European Sustainabe Tropicial Timber Coalition. Geïnteresseerden kunnen zolang de voorraad strekt een gratis exemplaar aanvragen via . De handleiding is eveneens online beschikbaar en bestaat ook in het Frans en binnenkort in het Engels.

Bent u ook een ‘bosvriendelijke architect’?

Misschien kiest u als architect reeds bewust voor FSC gecertificeerd hout?  Of wil u hier graag meer werk van maken? Op onze website vindt u bijkomende informatie specifiek naar architecten toe. 

FSC België
T 02/400 00 40
E
www.fsc.be
www.ikzoekFSC.be

fsc logo