Slim ontwerp van waterleidingen helpt in voorkomen van legionella

Pin It

 • eSchell-

  eSchell-

 • eSchell-

  eSchell-

  Stilstaand water is de perfecte voedingsbodem voor het kweken van legionella. Door reeds bij het ontwerp van de leidingen hiermee rekening te houden kunnen voordelen op de lange termijn worden gerealiseerd. Zeker bij complexe en grote gebouwen is een goed inzicht in de waterstromingen door de leidingen wenselijk om een optimale waterkwaliteit te kunnen garanderen en legionella efficiënt te bestrijden. Thermische desinfectie tegen deze bacterie is al algemeen bekend. Minder bekend is het belang van verblijftijd en regelmatige spoeling. Aan het woord is Dr. Peter Arens, microbioloog en legionella-expert bij armaturenspecialist Schell. De vraag is dan ook hoe we sanitaire installaties beter bestand kunnen maken tegen legionella?

  Aparte schacht

  “In gebouwen zie ik nog te vaak dat er maar één schacht wordt gebruikt voor zowel de warm- als koudwaterleiding. Men propt alle leidingen samen in nauwe schachten om plaats en kosten te besparen,” legt Arens uit. “Hierdoor kan de temperatuur oplopen met mogelijk ernstige gevolgen. Een goede isolatie van de verschillende leidingen is noodzakelijk. Al is het zekerder om koud waterleidingen best niet te dicht bij warme leidingen of warmtebronnen te leggen. Idealiter zelfs in een aparte schacht.”

  Waterverversing noodzakelijk

  Een tweede factor die nu meer aandacht krijgt, is de verblijfstijd van het water in de installatie. Bacteriën vermenigvuldigen zich hierdoor exponentieel bij de juiste temperatuur. Arens: “Indien er binnen de 24 uur een volledige spoeling van de leidingen gebeurt, dan zijn er op het hoogste moment 17 miljoen bacteriën aanwezig per 100ml. Als er reeds om de 12 uur een spoeling zou gebeuren, dan kan dit aantal reeds met meer dan 95% verminderen.”

  Arens: “Qua ideaal concept werkt men best met een hoofdleiding, waarop alle tappunten met T-aftakkingen zijn verbonden. Aan het eind van de leiding komt dan het meest gebruikte tappunt, vaak is het toilet hier ideaal voor aangezien het dagelijks meermaals gebruikt wordt. Zo kan er met weinig water een hoge doorstroomsnelheid ontstaan tegen bacteriën.”

  Slim kraanwerk

  Een andere oplossing is het gebruik van een slimme sturing voor elektronisch kraanwerk. Schell heeft daarvoor een Water Management System ontwikkeld. Dit systeem kan je zodoende programmeren dat op vastgelegde intervallen een groep kranen zich tegelijkertijd opent om de leidingen te spoelen. De leiding spoelt dan tot aan de straalbreker van de kraan. Het is eveneens mogelijk temperatuursensoren in de installatie te plaatsen zodoende de stagnatiespoeling afhankelijk wordt van de watertemperatuur in de leidingen.

  Arens: “Met een Water Management System wordt iedere werkende installatie in een minimum van tijd gemoderniseerd en hygiënisch in orde gemaakt. Voor Schell is de boodschap duidelijk: afdoende legionellapreventie veronderstelt niet alleen een deugdelijk ontwerp en uitvoering van de installatie, maar ook een slim beheer.“

   

   

  eSchell logo