Vandersanden en Joseph Bricks gaan samen

Vandersanden en Joseph Bricks gaan samen

Pin It

Internationaal baksteenproducent Vandersanden Group gaat samen met start-up Joseph Bricks in Maasmechelen. Daarmee haalt Vandersanden het meest innovatieve productieproces voor in de mal gevormde baksteenstrips in huis, waarbij meer dan 50 % grondstoffen en energie wordt bespaard.

Na de recente overname van CRH Clay Division in januari 2017 voegt Vandersanden thans een hoog-innovatief baksteen-strippen bedrijf toe aan haar Belgische familiebedrijf. Op 21 augustus werd met de oprichters Wim Heylen en Matthieu van den Berg de overeenkomst getekend, waarbij Vandersanden Group de kapitaalstructuur van Joseph Bricks versterkt, de operationele leiding op zich neemt en zorgt voor de wereldwijde verkoop van de ECO-baksteenstrips.

De geperste baksteenstrips van Joseph Bricks passen naadloos bij de gezaagde baksteenstrips die Vandersanden al zelf produceert. Deze gezaagde strips leveren veertig procent besparing op in verbruik van grondstoffen en energie ten opzichte van volle stenen. Het persen van deze strips zorgt voor nog eens vijftig procent extra besparing. Beide duurzame strips zijn geschikt voor gevel- en wandbekleding waarvoor functioneel en esthetisch geen volle stenen nodig zijn.

“Zelf waren we bezig om de productie van ECO-baksteenstrips te implementeren in onze fabriek te Spouwen, volgens een zelf ontwikkeld, gelijkaardig persprocédé”, zegt Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden Group. “Het voorstel tot samenwerking kwam als een geschenk uit de hemel!”, vervolgt hij: “In plaats van onze eigen fabricage in Spouwen verder uit te bouwen, kwamen we heel snel tot een akkoord om Joseph Bricks te integreren in de Vandersanden Group.”

De fabriek in Maasmechelen is nog in opstart; de door DEBOER ontwikkelde nieuw technologische ECO-Handvorm strippenpers wordt in september in gebruik genomen. Er zijn inmiddels reeds een dertigtal kleuren ontwikkeld volgens het ‘Petersen’ Wasserstrich tafelpersprocedé, die de steenstrips een authentiek uiterlijk geven. Dat is inclusief een retro-gamma van optisch verouderde steenstrips, zoals de rood-oranje, getrommelde Oud Kopenhagen. Begin 2018 zal het ruime assortiment Wasserstrich en Handvorm ECO-baksteenstrips wereldwijd worden gedistribueerd.

Over Joseph Bricks

Joseph Bricks in Maasmechelen is een start-up, die vorig jaar is opgericht door Wim Heylen (zoon van Joseph Heylen, stichter van de voormalige steenbakkerij Heylen in Veldwezelt) en Matthieu van den Berg, voormalig regiomanager straatsteen Wienerberger Nederland en verantwoordelijk voor productontwikkeling. Beiden blijven aan boord van het bedrijf.
Hun productieproces voor in de mal gevormde baksteenstrips is op meerdere fronten innovatief:

  1. Persen: In tegenstelling tot uit volle gevelsteen gezaagde steenstrips - waarbij de helft van de gebakken steen verloren gaat - worden de 20 mm steenstrips rechtstreeks in de mal gevormd. Zo wordt zestig procent grondstof bespaard, en er is geen afval van zaagbreuk.
  2. Drogen: De drogerij is gebouwd volgens het innovatieve en energiebesparende hybride droogprocédé, dat is gebaseerd op zoveel mogelijk drogen met buitenlucht (afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid). In de zomer is het mogelijk te drogen zonder bijkomende verwarming.
  3. Bakken: De oven van Joseph Bricks is een prototype waarin voor het eerst ter wereld de zuinigste oven-van-de-toekomst-technologie is toegepast. Het procedé is ontwikkeld door het Nederlandse Technisch Centrum voor de keramische industrie, conform de EU-doelstelling voor tachtig procent minder CO2-uitstoot in 2050.

Over Vandersanden Group

Het internationale baksteenbedrijf, met hoofdzetel in Bilzen, is het grootste baksteen producerende familiebedrijf in Europa van gevelstenen en kleiklinkers voor tuinen en straat. Het familiebedrijf bestaat bijna een eeuw en verkreeg dit voorjaar de titel van Excellent Familiebedrijf in Belgisch Limburg, die het twee jaar mag voeren. Vandersanden Group telt zeshonderd medewerkers in productielocaties en kantoren in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Alle acht productielocaties werken conform de ISO 14001-milieubeheerstandaard. Gezamenlijk produceren zij jaarlijks meer dan vijfhonderd miljoen stenen voor de Europese markt en ver daarbuiten.