• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • Een woontoren met verticale gemeenschappen

Een woontoren met verticale gemeenschappen

Pin It

Een woontoren met verticale gemeenschappen

In de borough Islington, in het centrum van Londen, rijst een opvallende woontoren naar ontwerp van UNStudio op. Het gevelbeeld geeft de Canaletto-toren uitdrukking aan het concept van een stapeling van verticale gemeenschappen.

UNStudio heeft de Canaletto een contrast in schaal en detail willen meegeven die ongebruikelijk is voor een woontoren. De gevel van het slanke, alzijdig ontworpen gebouw kenmerkt zich door een reeks van metaalglanzende gebogen kaders.

Groepering

Als een lint nemen de kaders steeds een aantal verdiepingen samen. Op deze wijze zijn clusters van gemeenschappen gecreëerd. “In een woongebouw willen we dat bewoners echt het gevoel krijgen deel uit te maken van een bijzonder architectonisch werk”, legt Ben van Berkel uit, “Iets dat herkenbaar van hun is. Daarom benadrukt het ontwerp van Canaletto deze clustering van verdiepingen.”

Met de kleine clusters van gemeenschappen en de variatie in materialisatie van de gevel onderscheidt de Canaletto zich zichtbaar van de gebouwen in het nabijgelegen financiële district van de City, vervolgt Van Berkel. “De gevel geeft de woontoren een eigen identiteit door middel van een gevarieerde opbouw.” Verder zorgt de clustering voor verkleining van de schaal, passend bij Islington.

Kaders

Bij elke cluster zijn contrasterende materialen toegepast; het ‘kader’ bestaat uit gladde metalen elementen, daarbinnen is gebruik gemaakt van gestructureerde materialen. UNStudio heeft in het hele gebouw bij het clusterconcept rekening gehouden met een maximale transparantie en uitzicht.

De gevelopbouw biedt bovendien voordelen op het gebied van duurzaamheid. De vormgeving combineert beschaduwing en verminderde opwarming van het interieur met uitzicht en goede daglichtinval. Bovendien vermindert de geleding van de gevel de windbelasting.

De vormgeving van de balkons binnen elk cluster draagt verder bij aan de variatie in het gevelbeeld en de beleving van de bewoners. De toepassing van zowel gladde als getextureerde materialen wijkt volgens UNStudio af van de verwachting bij moderne, metalen hoogbouw en geeft een ‘residentiële twist’ aan de gevel.

Programma

De 31 verdiepingen tellende Canaletto-toren biedt ruimte aan 190 woningen: studio's, twee-, drie- en vierkamerappartementen en een apart penthouse met dakterras. Canaletto beschikt verder over gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een zwembad, een fitness, een cinema en een club lounge voor de bewoners met een terras op de 24e verdieping. De toren heeft een totaal oppervlak van 22.000 m2.