• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • Een stadswijk in een gestroomlijnd gebouw

Een stadswijk in een gestroomlijnd gebouw

Pin It

Een stadswijk in een gestroomlijnd gebouw

Naar ontwerp van UNStudio is in de Chinese stad Hangzhou Raffles City, een grootschalig complex met gemengd programma, gerealiseerd.

Het gebouw met twee zestig verdiepingen hoge torens op de hoeken reageert op de dubbele context van stedelijke bebouwing en groen landschap.

Raffles City Hangzhou is gerealiseerd in de wijk Qianjiang New Town, nabij de rivier Qiantang. UNStudio heeft het complex ontworpen in opdracht van de Singaporese vastgoedonderneming CapitaLand, dat reeds zeven Raffle City-ontwikkelingen in China heeft.

Het complex vormt een belangrijk oriëntatiepunt langs de groene as van het nieuwe zakencentrum in de stad. Opgevat als een verticale wijk, aldus architect Ben van Berkel, is het project een “all-in-one bestemming voor werken, wonen en ontspannen in een bijzonder duurzame omgeving.”

Het ontwerp beschouwt UNStudio als een voortzetting van zijn gaande onderzoek naar wat het noemt: Superliving. In het licht van de wereldwijde snelle urbanisatie stelt het bureau zichzelf de vraag: hoe kunnen we tegemoet komen aan de (toekomstige) wensen van hogere efficiëntie en dichtheid en tegelijkertijd een duurzame, gezonde omgeving creëren die een grote kwaliteit van leven biedt.

Gemengd programma in gezonde omgeving

Het complex bestaat uit twee gestroomlijnde torens op een podium en een landschappelijke plaza. De torens –  zestig verdiepingen, 250 meter hoog – bieden ruimte aan woningen, hoogstaande kantoren, een vijfsterren Conrad Hotel en een helikopterplatform op het dak.

De onderbouw van zes verdiepingen bevat winkels, restaurants, recreatieve faciliteiten, parkeergelegenheid en een ondergrondse verbinding met de metro. De uitgewogen mix van functies – vergelijkbaar met die in een goede stad – brengt een breed scala van gebruikers in het gebouw samen, aldus het architectenbureau.

Raffles City Hangzhou biedt niet alleen de inwoners en mensen die in het complex werken een “gezonde en sociaal geïntegreerde omgeving”, de uiteenlopende programma’s zorgen voor continue activiteit in het complex. Daarmee wordt het ook een levendige en veilige wijk.

Tweevoudige context

Met het natuurlijke landschap van Hangzhou als referentie voor het ontwerp, heeft UNStudio een lokale identiteit voor het project gecreëerd. Als een weerspiegeling van de beweging in de rivier hebben de torens een golvend uiterlijk, kalm aan de basis en intenser naar boven. De torens zijn in vormgeving niet identiek, maar eerder complementair, aldus UNStudio.

De kavel grenst aan zowel de stedelijke, bebouwde context als de groene as, het stadspark dat een verbinding vormt tussen West Lake en de rivier Qiantang. De architectuur van de torens consolideert deze dubbele context in een enkel gebaar, aldus UNStudio.

De plattegrond van Raffles City is georganiseerd als twee kruisende 8-vormen.  Beide torens, op tegenoverliggende hoeken gepositioneerd, hebben een ‘stedelijke gevel’ en een horizontaal gearticuleerde ‘landschapsgevel’, die op niveau van de onderbouw overgaat in de binnenhoven. De stedelijk façade draait in de richting van het landschap, terwijl het landschappelijke aspect op zijn beurt de stedelijke context erkent.

De gevels van onderbouw en torens zijn verschillend gematerialiseerd. De onderbouw bezit een glanzende huid van aluminium tegels, die de omgeving en levendigheid als het ware gepixeld reflecteert. De torens zijn voorzien van een vliesgevel met haaks daarop geplaatst verticale, getordeerde vinnen ter beschaduwing. Tegelijkertijd accentueren ze de draaiing in de toren en kadreren ze het uitzicht.

Interieur

In het winkelgebied vormt een groot atrium het organisatorische en visuele middelpunt van de onderbouw. Het atrium is vormgegeven als een spiraal van overlappende lagen, waardoor vloeiende overgangen en lange zichtlijnen tussen de verschillende ruimtes zijn ontstaan.

Een bamboe leuning slingert langs roltrappen en balustrades als een continu lint door het atrium; ze biedt tactiliteit en een natuurlijk contrast met het futuristische interieur. Doordat de vloeiende vormen op elke schaal, van de architectuur via het interieur tot en met de leuningen zijn doorgezet, is een samenhangende ruimtelijke ervaring gecreëerd – alsof buiten- en binnenzijde zich vermengen.

Vanuit het atrium stijgen twee diagonale vides, in tegenovergestelde richting, over zeven verdiepingen. Ze begeleiden het winkelend publiek door de twee vleugels die zo’n 150 meter in elke richting strekken. Het atrium en de vides brengen voldoende daglicht tot diep in de onderbouw. Omhoog kijkend is er altijd – afhankelijk van het standpunt een ander – zicht op de torens.

In het ontwerp van Raffles City Hangzhou heeft UNStudio rekening gehouden met natuurlijke ventilatie – nooit eerder in een Chinese mall toegepast op deze schaal –, zonne-energie en daglichtgebruik. Een efficiënte vormgeving en de wijze waarop materialen zijn toegepast dragen verder bij aan verlaging van het energieverbruik en materiaalgebruik, aldus het architectenbureau. Het gebouw is Gold LEED gecertificeerd. 

stadswijk in gebouw lg