• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • Museum en bezoekerscentrum grot Lascaux geopend

Museum en bezoekerscentrum grot Lascaux geopend

Pin It

In de Franse gemeente Montignac is een museum en bezoekerscentrum voor de grot van Lascaux geopend.

In het Centre International d’Art Parietal kunnen bezoekers een replica van de beroemde grot bezoeken en kennis opdoen over het prehistorisch werelderfgoed. Het gebouw is ontworpen door Snøhetta, in samenwerking met SRA Architectes en Casson Mann.

De grot van Lascaux wordt wel de Sixtijnse Kapel van de Paleolithische kunst genoemd, dankzij de meer dan 15.000 jaar oude rotsschilderingen die tot de best bewaarde voorbeelden uit die periode behoren. De in 1940 ontdekte grot is zelf niet meer toegankelijk voor publiek, maar even verderop kunnen bezoekers al meer dan dertig jaar terecht in een replica.

Het nieuwe museum en bezoekerscentrum is gebouwd op de overgang van een bosrijke heuvel en een door landbouw gedomineerde vallei. Het ontwerp is opgevat als een fijne snee in het landschap, die de bezoekers uitnodigt zich onder te dompelen in een prehistorische wereld. Ondanks zijn scherpe vormen kent het gebouw een sobere expressie, zodat het opgaat in zijn omgeving.

Vanuit de lobby gaan bezoekers naar de grot via een lift naar het dak, dat uitzicht biedt op de omgeving. Via een geleidelijk aflopende en slingerende route vervolgen ze hun weg naar de ingang van de grotreplica. In de grot zijn de tekeningen en omstandigheden (temperatuur, verlichting, et cetera) vrijwel exact hetzelfde als in de echte grot van Lascaux.

De replicagrot wordt van de rest van het museum gescheiden door een patio, waar in tegenstelling tot de donkere en bedompte sfeer van een grot licht, lucht en ruimte heersen. Zo zijn in het gehele museum veel contrasten te vinden, uiteenlopend van de donkere en afgesloten tentoonstellingsruimten die zijn opgenomen in de heuvel tot de van veel daglicht voorziene lobby en circulatieruimtes.

In het museum zijn naast reguliere tentoonstellingszalen onder meer een 3D-filmtheater en educatieve ruimtes gehuisvest. De bouw van het 8.600 vierkante meter omvattend complex heeft drie jaar geduurd.