Teksten Adolf Loos gebundeld in het Nederlands

Teksten Adolf Loos gebundeld in het Nederlands

Pin It

Volgende week dinsdag wordt in Den Haag het boek Adolf Loos – Architectuur en al het andere gepresenteerd.

In deze publicatie is het belangrijkste geschreven werk van de Oostenrijkse architect en theoreticus voor het eerst in het Nederlands gebundeld. Loos (1870-1933) geldt als een wegbereider voor het modernisme.

In het boek zijn beroemde teksten opgenomen als ‘Architectuur’, ‘Het principe van de bekleding’ en ‘Ornament en misdaad’. De eerstgenoemde tekst geeft inzicht in de theoretische grondslagen voor zijn woningarchitectuur, terwijl zijn beruchte geschrift over het ornament een langdurige periode inluidde waarin de gebouwversiering als iets uit het verleden werd beschouwd.

Kunsthistoricus Pieter Jan Giesbers heeft voor het boek vijftig teksten geselecteerd, die een staalkaart bieden van onderwerpen uit Loos’ gehele publicatieperiode. De vertaling, het voorwoord en de annotaties zijn verzorgd door Ineke van der Burg.

Het boek wordt dinsdag om 20.00 uur gepresenteerd in de Oostenrijkse residentie aan de Koninginnegracht in Den Haag. De toegang is gratis na aanmelding.

“Adolf Loos behoort tot een select groepje van twintigste-eeuwse architecten die ook begenadigde schrijvers zijn – een groepje dat behalve Loos alleen nog Le Corbusier en Rem Koolhaas omvat”, zegt Hilde Heynen, hoogleraar Architectuurtheorie aan de Koninklijke Universiteit Leuven.