MVRDV ontwerpt toren met 'kristallen grot'

Pin It

  • kristallen-grot-

    kristallen-grot-

  • kristallen-grot-

    kristallen-grot-

  • kristallen-grot-

    kristallen-grot-

  • kristallen-grot-

    kristallen-grot-

    MVRDV heeft het ontwerp gepresenteerd voor een multifunctionele toren in de Zuid-Duitse stad Esslingen am Neckar.

    Het 6.500 vierkante meter omvattend The Milestone wordt een van de meest prominente gebouwen in Neue Weststadt, enkele voormalige industriegebieden in de buurt van het treinstation die worden herontwikkeld tot een woon- en zakenwijk.

    Het gebouw kenmerkt zich door een deels interactieve en reflecterende glazen gevel, met in het midden een als een ‘kristallen grot’ ogende uitsparing. De vorm van deze gebouwopening betreft een gepixelde weergave van de topografie van Esslingen am Neckar. De ‘Esslinger Grotte’ is publiek toegankelijk en zal omgeven worden door terrassen, winkels en conferentieruimtes.

    “Dit gebouw laat Esslingen zien aan mensen die er langs rijden in treinen en auto’s en wordt een symbool voor zowel het verleden als de toekomst”, zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. “Op de glazen gevel wordt de topografie van Esslingen en QR-codes gedrukt die de bezoekers informatie geven over de geschiedenis van Esslingen en haar bewoners. Het gebouw wordt een interactieve bibliotheek.”

    De gevel, deels in reflecterend en deels in bedrukt glas als zonwering, bevat zonnepanelen om energie op te wekken en QR-codes die informatie over het landschap, de geschiedenis en de mensen van Esslingen bieden.

    Panoramaterras

    Het twaalf verdiepingen hoge gebouw, waarvan de hoogte in meters nog niet bekend is, krijgt op het dak een panoramaterras. Vanaf hier hebben de bezoekers uitzicht over de rivier, de wijnbergen en de vallei van Esslingen. Op de bovenste verdiepingen worden flexibele kantoorruimtes ingericht volgens de uitgangspunten van Het Nieuwe Werken.

    De komende twee jaar wordt het project verder ontwikkeld in een participatief proces met de inwoners van Esslingen. Het is de bedoeling dat de bouw in 2020 van start gaat.