Hybride museum

Pin It

  • hybride-museum-

    hybride-museum-

  • hybride-museum-

    hybride-museum-

  • hybride-museum-

    hybride-museum-

    In Beijing is het Guardian Art Center naar ontwerp van Büro Ole Scheeren opgeleverd.

    Het gebouw in het centrum van de Chinese hoofdstad huisvest een hybride van voornamelijk aan kunst gerelateerde functies, zoals een museum en veilingzalen. Het complex bestaat uit een gefragmenteerde onderbouw met daarboven een zwevend glazen volume.

    Het lagere bouwdeel is samengesteld uit onregelmatig geplaatste dozen van grijs basalt. In de gevels zijn ronde perforaties aangebracht, die tezamen een abstracte weergave vormen van het beroemde veertiende-eeuwse schilderij ‘Woning in de Fuchun-bergen’ van Huang Gongwang. De openingen laten daglicht binnen voor achtergelegen functies als een boekwinkel, administratie en restaurants.

    Het ontwerp weerspiegelt de complexiteit van de stad, meldt Büro Ole Scheeren. Waar het bureau met het onderste bouwdeel wilde tegemoetkomen aan de schaal en uitstraling van de historische omgeving, past het glazen volume in de hedendaagse manier van bouwen in Beijing. Tegelijkertijd vormt het baksteenpatroon in de gevel een knipoog naar de omliggende traditionele woningen.

    In het Guardian Art Center, dat op een steenworp afstand van de Verboden Stad staat, is een mix van onder meer een museum, veilinghuis en hotel ondergebracht. Ook sluit het complex ondergronds aan op het metronetwerk van Beijing.

    'Chinese puzzel'

    Volgens Ole Scheeren is het Guardian Art Center geen ‘hermetische instelling’, maar ‘een erkenning van de hybride staat van de hedendaagse cultuur’. De voormalige partner van OMA noemt het complex een ‘Chinese puzzel van onderling verweven culturele ruimtes en publieke functies’.

    Een kolomvrije expositiezaal, die zich dankzij een systeem voor verplaatsbare elementen in het plafond uitstekend leent voor flexibel gebruik, vormt het ruimtelijke en programmatische hart van het gebouw. Om deze ruimte heen zijn kleinere tentoonstellingsruimtes en meerdere veilingzalen (waaronder twee grote) gearrangeerd.

    In het ondergrondse deel bevinden zich naast een metrohalte een parkeergarage en conserverings- en opslagruimten voor het museum.