RoosRos ontwerpt Nederlands hoofdkantoor BESIX

RoosRos ontwerpt Nederlands hoofdkantoor BESIX

Pin It

Bouwonderneming BESIX Nederland realiseert een nieuw eigen hoofdkantoor in Dordrecht. RoosRos Architecten heeft een kantoor ontworpen dat de identiteit van de onderneming tot uitdrukking brengt in een ingetogen, duurzaam gebouw met speciale aandacht voor welbevinden.

BESIX Nederland is actief in maritieme bouw, industriebouw, civiele betonbouw en complexe utiliteitsbouw. De onderneming verhuist van Barendrecht naar Businesspark Amstelwijck in Dordrecht. Hier bouwt BESIX een nieuw hoofdkantoor met een oppervlak van 1.800 m2, dat ruimte zal bieden aan circa tachtig medewerkers.

Heldere constructie

RoosRos Architecten heeft een ontwerp gemaakt met een heldere en zichtbare gebouwconstructie. De vakwerkliggers zijn de dragers van het ontwerp en het plan, legt het architectenbureau uit. Ze visualiseren de civiele tak van de bouwonderneming. De glasgevel verwijst naar de complexe (hoog)bouw, naar eigen zeggen een specialiteit van het BESIX.

De invulling en inrichting van het nieuwe kantoor liggen in lijn met het streven van de bouwonderneming naar duurzame oplossingen. Een vrij indeelbaar, generiek kader – bestaande uit vier grote vakwerkspanten met lege vloervelden ertussen – vormt de basis. Voorts zijn bijvoorbeeld energiebesparende en –opwekkende toepassingen gekozen en heeft het gebouw geen gasaansluiting.

Welbevinden

Het welbevinden van de werknemers is een belangrijke drager van het concept, geeft RoosRos aan. Daartoe komt in het hart van het gebouw een atrium met levend groen. In deze open en lichte omgeving ontmoeten alle functies elkaar.

De primaire functies bevinden zich op een en dezelfde verdieping; dit moet korte lijnen, samenwerking en ontmoeting stimuleren. De inrichting stimuleert flexibel werken door de verschillende werkplekken: voor staand of zittend werken, gericht op concentratie of op ontmoeting. In het concept, meldt RoosRos, loopt een groen talud van buiten naar binnen.

De bouw van het nieuwe kantoorpand start in het voorjaar van 2018. Ongeveer een jaar later neemt het bedrijf zijn intrek in het nieuwe pand.