Tianjin Binhai Library

Tianjin Binhai Library

Pin It

Een bolvormig auditorium temidden van golvende en getrapte boekenkasten van vloer tot plafond is het opvallende kenmerk van Tianjin Binhai Library, die vorige maand in gebruik is genomen.

Het ontwerp voor de bibliotheek in de Chinese stad Tjianjin is gemaakt door MVRDV, samen met TUPDI.

De bibliotheek is gesitueerd in het culturele centrum van het district Binhai in de metropool Tianjin, iets buiten Beijing. Het gebouw maakt deel uit van een cluster van vijf cultuurgebouwen, die alle zijn ontworpen door internationale bureaus, zoals Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design en MVRDV.

De gebouwen zijn verbonden door wandelpaden onder glazen luifels, ontworpen door GMP, dat ook het masterplan heeft gemaakt. Binnen dit masterplan kreeg MVRDV een strikt volume waarin het bibliotheekprogramma moest worden ondergebracht.

Topografie

Het gebouw verheft zich als een rechthoekig volume van vijf verdiepingen, dat in het midden over de breedte is uitgehold. In deze uitsparing is een lichtgevend bolvormig auditorium gesitueerd. Aan weerszijden van de bol strekken zich golvende boekenplanken, die tegelijkertijd fungeren als trappen en zitplaatsen.

De golvende contouren zetten zich door langs het plafond om een verlichte topografie te creëren. De lijnen gaan ook verder langs de twee volglazen gevels, die de bibliotheek verbinden met het park en de openbare gang. Voor de vliesgevels dienen ze als lamellen, die het zonlicht temperen en tegelijkertijd zorgen voor een helder en gelijkmatig verlicht interieur, aldus MVRDV.

Programma

Het gebouw biedt plaats aan uitgebreide educatieve faciliteiten, gesitueerd langs de randen van het interieur en bereikbaar via de het centrale atrium. Vanaf de begane grond hebben bezoekers toegang tot onder meer leesruimtes voor kinderen en ouderen, het auditorium en via de trappen tot  de hogere verdiepingen.

De eerste en tweede verdieping bestaan voornamelijk uit boekenzalen, leeszalen en loungeruimtes. De bovenste verdiepingen bieden ook plek aan vergaderzalen, kantoren, computer- en audioruimtes. Het dak biedt twee patio's. In de kelder van het gebouw zijn  serviceruimtes, boekenopslag en een groot archief ondergebracht.

Strakke bouwtijd

De bibliotheek is in slechts drie jaar, vanaf de eerste schets tot de opening, gerealiseerd. Vanwege de vastgestelde voltooiingsdatum volgden de bouwwerkzaamheden direct op de ontwerpfase. Door het strakke bouwschema is een essentieel onderdeel van het concept geschrapt, meldt MVRDV: toegang tot de bovenste boekenkasten vanuit de kamers achter het atrium.

Deze verandering werd lokaal en tegen het advies van MVRDV aangebracht, benadrukt het architectenbureau, en heeft de bovenste schappen vooralsnog onbereikbaar gemaakt. In de toekomst kan het volledige ontwerp nog worden gerealiseerd, maar tot die tijd stellen geperforeerde aluminiumplaten met afbeeldingen van boeken de bovenste planken voor.

Samenwerking

De Tianjin Binhai Library is gebouwd volgens het Chinese Green Star-label voor energie-efficiëntie. MVRDV werkte samen met het lokale architectenbureau Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), constructief ingenieursbureau Sanjiang Steel Structure Design, TADI interieurarchitecten en Huayi Jianyuan lichtontwerp. Voor MVRDV is de bibliotheek het tweede gerealiseerde project in Tianjin, na TEDA Urban Fabric, voltooid in 2009.