Een minimalistisch vakantiehuis voor maximale natuurbeleving

Pin It

  • minimalistisch-vakantiehuis-

    minimalistisch-vakantiehuis-

  • minimalistisch-vakantiehuis-

    minimalistisch-vakantiehuis-

  • minimalistisch-vakantiehuis-

    minimalistisch-vakantiehuis-

    In de noord-Spaanse bergen van Matarraña heeft het Belgische OFFICE KGDVS in opdracht van Christian Bourdais een onalledaagse vakantiewoning gerealiseerd. Het bureau wilde een woning ontwerpen dat “zo min mogelijk huis was, zodat de gebruiker zonder beperkingen in deze prachtige natuur kan leven.”

    Het is een even ambitieus als enthousiasmerend plan. De Franse projectontwikkelaar en galeriehouder Christian Bourdais en zijn vrouw Eva Albarran willen een reeks vakantiehuizen laten ontwerpen en realiseren bij wijze van expositie rond architectuur op ware grootte. Daartoe hebben Bourdais en Albarran de samenwerking gezocht met zo’n vijftien architectuurbureaus.

    Het blijft niet bij een mooi plan. Drie jaar geleden is het eerste vakantiehuis, naar ontwerp van het Chileense duo Mauricio Pezo en Sofia Von Ellrichshausen, opgeleverd in Spanje. Eerder dit jaar is de tweede woning, ontworpen door het Belgische OFFICE Kersten Geers David Van Severen (OFFICE KGDVS), voltooid.

    Ringvormig

    Binnen het project Solo Houses – de Parijse galerie van Bourdais heet Solo – willen de opdrachtgevers de architectonische ideeën volledig tot uiting laten komen. Vergelijkbaar met de opdracht aan een kunstenaar, geven Bourdais en Albarran de architecten carte blanche. Dat resulteerde bij OFFICE KGDVS in een ringvormig gebouw, waarvan de buitenmuren verschuifbaar zijn.

    Solo House II, of Solo Office, is gerealiseerd op een plateau in de bergachtige Spaanse streek Matarraña, met uitzicht op de Middellandse Zee. De locatie biedt een dermate indrukwekkende, nagenoeg ongerepte natuur, dat OFFICE KGDVS die kwaliteit wilde benadrukken.

    “We wilden onderzoeken hoeveel we konden wegnemen van het idee ‘huis’ en toch een geschikte plek om te leven creëren”, leggen de architecten uit. “Een huis maken dat bijna verdwijnt.” Solo Office wordt bepaald door een ringvormige betonnen vloer en eenvoudig dak met een diameter van 40 meter.

    Semi-afgeschermde leefruimtes

    Het huis is in de eerste plaats een rondlopende, overdekte promenade op het plateau, dat rondom uitzicht biedt. Binnen de cirkel ligt een binnentuin van 1.050 m2, met een organische gevormd zwembad. De hele kavel meet bijna 92.890 m2; daarvan is slechts 550 m2 bebouwd.

    Vier rechte rijen van acht kolommen dragen het dak en snijden delen uit de ring, die –samen met de buitengevel – min of meer beschermde leefruimtes vormen, zoals een woonkamer en twee slaapkamers. De buitenmuren bestaan uit geperforeerde lichtgewicht panelen, die langs een rail aan de buitenzijde van de ring kunnen worden verschoven. Zo zijn de leefruimtes volledig te openen naar de natuur.

    De technische installaties, zoals de zonnepanelen, de waterreservoirs en genaretoren, zijn als sculpturen op het dak geplaatst. Ze zijn op verzoek van OFFICE KGDVS vormgegeven door de schilder Pieter Vermeersch. Ook meubels zijn speciaal voor deze vakantiewoning ontworpen, zoals de hybride lamp-kruk van Richard Venlet en de gazen chaise longue Wire s# van onttwerpduo Muller Van Severen.

    Solo Houses

    Tot de architecten die zijn benaderd voor het ontwerp van een Solo House behoren onder meer:  Anne Holtrop, Barozzi Veiga, Bijoy Jain (Studio Mumbai), Christ & Gantenbein, Smiljan Radic en Sou Fujimoto. DE opdrachtgevers willen de architectonische ervaringen van de Solo Houses in de toekomst integreren in een voorstel voor een hotel volgens een nieuwe typologie.