Universiteit Bergen opent faculteitsgebouw van Snøhetta

Pin It

  • Universiteit-Bergen-

    Universiteit-Bergen-

  • Universiteit-Bergen-

    Universiteit-Bergen-

  • Universiteit-Bergen-

    Universiteit-Bergen-

  • Universiteit-Bergen-

    Universiteit-Bergen-

  • Universiteit-Bergen-

    Universiteit-Bergen-

    De universiteit van Bergen, Noorwegen heeft haar nieuwe gebouw voor de faculteit Beeldende Kunst, Muziek en Design geopend.

    De openheid die de universiteit nastreeft komt in het ontwerp van architectenbureau Snøhetta tot uitdrukking met de royale hal achter een enorm ‘venster’.

    Het gebouw neemt een centrale plek in bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk van het Noorse Bergen. Het pand is gesitueerd in een nieuwe openbare ruimte, die naar de waterkant leidt en uitzicht over de baai biedt.

    Publiek en privaat

    Het nieuwe faculteitsgebouw, met een totaal oppervlak van 14.800 m2, is georganiseerd langs twee assen: een interne as die is gericht op de docenten en studenten, en een externe as die publiek toegankelijk is. De twee assen kruisen elkaar in de projecthal, een van de belangrijkste en zichtbaarste faciliteiten van het gebouw.

    De hal met een oppervlak van 1.300 m2 en een inhoud van 19.000 m3 zal onder meer worden gebruikt voor publiek toegankelijke exposities, projecten en presentaties van studenten. Verder biedt het gebouw onderdak aan lokalen en werkruimtes voor de diverse kunst- en designopleidingen, een (materialen)bibliotheek en een café. De bibliotheek en het café zijn eveneens toegankelijk voor publiek.

    Robuust

    Een belangrijk aspect aan het faculteitsgebouw is zijn robuuste en kneedbare karakter, aldus Snøhetta. Zowel de hal als de 410 omliggende ruimtes – naast de werkruimtes ook de auditoria en kantoren – zijn ontworpen en gematerialiseerd om “creativiteit te bevorderen en het ruwe gebruik dat nu eenmaal eigen is aan een kunstopleiding te weerstaan”, stelt het architectenbureau.

    Ook de gevel oogt robuust. De buitenzijde van het gebouw is bekleed met geprefabriceerde ruwe aluminium elementen. Ze vormen een vlak met variaties in diepte, breedte en lengte. Een aantal doosvormige ramen springt uit het aluminium vlak naar voren. De gevel is bestand tegen de invloeden van het zeewater en het storm- en regenachtige klimaat in Bergen.

    Buitenruimte

    De nieuw aangelegde buitenruimte is ingericht met groene terreinen, pleinen en een parkeerterrein. Grote delen van het faculteitsterrein zijn toegankelijk voor publiek, waaronder het caféterras en de Kunstallmenningen plaza.

    Dit plein wordt omzoomd door waterpartijen met waterplanten, helofytenfilter voor het water dat op het dak van de faculteit wordt verzameld. Onder het terras bevindt zich een wateropslag die bijdraagt aan de snelle afvoer van overtollig water bij hoosbuien.

    Onder een dak

    De universiteit van Bergen heeft als doel gesteld om een tweede, aangrenzend gebouw te realiseren. Dat moet onderdak bieden aan de Grieg Academy, de muziekfaculteit. Daarmee heeft de universiteit alle onderdelen van de faculteit voor het eerst op één locatie.