MVRDV en BSK Arkitekter verbouwen Magasin 113

Pin It

  • Magazine-113-

    Magazine-113-

  • Magazine-113-

    Magazine-113-

  • Magazine-113-

    Magazine-113-

    MVRDV en co-architect BSK Arkitekter hebben hun visie voor Magasin 113 onthuld.

    Eerder werd bekend dat deze partijen samen het voormalige pakhuis in een mixed-use gebouw van 16.500m2 zullen transformeren. Het gebouw is gelegen in het havengebied Frihamnen RiverCity in Gothenburg, Zweden. Het pakhuis, een van de weinigen overgebleven in dit gebied, wordt getransformeerd in een cultureel gebouw met zowel commerciële als publieke functies.

    De transformatie en uitbreiding van het voormalige pakhuis beslaat 16.500m2. Het project ligt aan het water en zal een aantrekkelijke en levendige plek in de stad worden. Magasin 113 is gelegen aan de rand van een groot plein en biedt flexwerkplekken, een galerie, pop-up ruimtes, een café, een VVV, winkels, een restaurant en studio’s. Het reclamebureau Forsman & Bodenfors en galerie Konsthall zullen zich als eerste gebruikers vestigen in Magasin 113.

    De huidige stenen gevel en het interieur van het pakhuis worden volledig gerenoveerd en hersteld. Bovenop de bestaande betonnen constructie worden drie nieuwe verdiepingen gebouwd met houten vloeren. Deze nieuwe verdiepingen bieden ruimte aan een uitgebreid programma. “De atmosfeer in het bestaande pakhuis is prachtig, dus waarom zouden we er iets compleet nieuws bij ontwerpen? Doe er nog maar één! Daarom stellen we voor om een houten kopie van het pakhuis bovenop de betonnen versie plaatsten. Copypaste!”, vertelt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV.

    Om voor de juiste isolatie te zorgen en tegelijkertijd de originele bakstenen gevel te behouden wordt er een transparante glazen ‘regenjas’ om het bestaande en de nieuwe constructie gehangen. Hierdoor ontstaat er een spannende mix in een gebouw dat tegelijk oud en nieuw, rauw en verfijnd, hout en beton, massief en transparant is. Een nieuwe publieke ruimte wordt uitgehouwen tussen deze twee verdiepingen waardoor het gebouw visueel een eenheid vormt en publieksactiviteiten van buiten naar binnen brengt. Binnen worden verschillende trappen toegevoegd. Zij vormen een aaneengesloten en herkenbare route door de ruimtes. Naast vrachtliften, die toegang bieden tot het hele gebouw, worden langs de buitengevel ook nieuwe trappen geïnstalleerd om een duidelijk herkenbare en aaneengesloten publieke route te markeren. Nieuwe trappen worden ook toegevoegd aan de hoofdgevel langs de waterkant. Zij verbinden het pakhuis met verschillende laadplekken en het plein dat voor het gebouw ligt.

    De locatie van Magasin 113 wordt een belangrijk knooppunt door haar ligging vlakbij andere openbare ruimtes en gebouwen in de directe omgeving. Samen met het nabijgelegen park en zwembad moet dit project nieuwe huurders en diensten trekken en draagt het bij aan de ontwikkeling van een uitnodigende en aantrekkelijke wijk. De gemeente Gothenburg en Älvstranden Utveckling kozen MVRDV en BSK architecten om de Magasin 113 te ontwikkelen. Het is een van de eerste nieuwe projecten die gerealiseerd zal worden in het Frihamnen RiverCity havengebied.