Lane 189 Shanghai – UNStudio

Pin It

  • Lane-189-Shanghai--

    Lane-189-Shanghai--

  • Lane-189-Shanghai--

    Lane-189-Shanghai--

  • Lane-189-Shanghai--

    Lane-189-Shanghai--

  • Lane-189-Shanghai--

    Lane-189-Shanghai--

    Met een opvallende afwisseling van open en gesloten, zeshoekige gevelelementen is Lane 189 door UNStudio een bijzondere verschijning in het Putuo district in Shanghai.

    Het gebouw is een ‘lifestyle desitnation’ voor young professionals, waarin een divers programma als verticale stad rond een vide is gestapeld.

    In het ontwerp door UNStudio zijn retail, horeca, en werkruimten gecombineerd. De vide wordt gekenmerkt door een stapeling plateaus die middels diverse programma’s worden geactiveerd en zo het straatleven verticaal trachten voort te zetten. De winkelruimtes hebben een open structuur en worden afgewisseld met kleine kiosks om bezoekers uit te nodigen de verschillende lagen te ontdekken.

    Gevel

    De opvallende gevel is gebaseerd op een patroon van zeshoekige, gelaagde gevelelementen die op verschillende manieren zijn ingevuld. Door de afwisseling van open en gesloten delen ontstaat diepte in de gevel en worden verschillende perspectieven gecreëerd. Ook is in kleur en schaal gevarieerd waarmee de gevel reageert op de achterliggende programma’s, en zo een actieve laag wordt van het gebouw. Op twee plekken verbinden grote openingen de stad met het interieur.

    Interieur

    In het gebouw zorgt de centrale vide voor de circulatie en oriëntatie. Een blik omhoog biedt zicht op de afgeronde pleintjes en het kunstwerk in het daklicht. “Het concept voor Lane 189 is gebaseerd op een directe reactie op het stedelijke Shanghai van vandaag en de mooie fragmentatie van indrukken die je hier ervaart. We wilden dit implementeren in het gebouw door een stedelijk interieur te maken met het gevoel van een verticaal plein”, aldus Ben van Berkel, oprichter van UNStudio.