Delft

Pin It

  • kllimaatadaptief-park-delft--

    kllimaatadaptief-park-delft--

  • kllimaatadaptief-park-delft--

    kllimaatadaptief-park-delft--

    Klimaatadaptief park op spoortunnel

    Het nieuwe langgerekte Van Leeuwenhoekpark op het dak van de spoortunnel in Delft wordt ‘klimaatadaptief’ ontworpen, waarbij de nadruk ligt op een gunstig microklimaat in het park.

    Met een lange loper door glooiend gras heeft Lodewijk Baljon landschapsarchitecten de prijsvraag voor het Van Leeuwenhoekpark in Delft gewonnen. Het park ligt in het hart van het nieuwe stadskwartier Nieuw Delft, bovenop de spoortunnel.

    “Delft is herkenbaar aan haar lange lijnen; de Delftse grachten en de smalle dwarsstraten die met bruggen verbonden zijn. Aan het einde van deze zichtlijnen is vaak een markante Delftse toren te zien. Dit hebben we vertaald in het ontwerp door middel van een centrale loper met twee bruggen. De loper biedt zicht op de oude en nieuwe torens van de stad,” zo zegt Lodewijk Baljon.

    In het ontwerp loopt een doorgaand pad tussen twee glooiende, groene stroken. Met zachte hoeken wisselt de breedte waardoor verschillende plekken ontstaan. In de brede stukken van deze loper zijn een voetbalcourt, vlindertuin en waterspeeltuin opgenomen. De randen, die wisselen in vorm en hoogte, moeten uitnodigen tot zitten en spelen. Een statige bomenrij aan de ene kant en groepen meerstammige bloesembomen aan de andere vormen een groen decor. Op twee plaatsen worden de verbindingen uitgewerkt tot bruggen. Dit worden hedendaagse vertalingen van grachtenbruggen, waarin speelvoorzieningen als reuzenschommels en glijbanen geïntegreerd zijn.

    In de loper worden vormen verwerkt die de naamgever van het park, Antoni van Leeuwenhoek, zag door zijn microscoop als hij micro-organismen bestudeerde. Het gaat om de structuren en patronen waaruit virussen, schimmels en bacteriën bleken opgebouwd.

    Klimaatadaptief

    Dankzij een slimme keuze en plaatsing van beplanting, materiaal, waterpartijen, hoogteverschillen en meubilair is het gedurende het hele jaar goed toeven in het park. In de zomer zorgt het ontwerp voor een vermindering van hittestress, in zowel het park als de omgeving, maar ook de rest van het jaar zal het park een prettige verblijfsplek zijn, zegt landschapsarchitect Lodewijk Baljon.

    Het klimaatontwerp wordt in samenwerking met de leerstoel Environmental Technology & Design van de TU Delft ontwikkeld. Een uitgebreid meetnet van weerstations zorgt voor de continue monitoring van het klimaat in en om het park en informeert de bezoeker over de aangenaamste plekken, meldt het landschapsarchitectenbureau.

    Gefaseerd

    Het park wordt gefaseerd vanaf 2020 gerealiseerd, meldt Lodewijk Baljon landschapsarchitecten. Op de plek waar het park komt, lag tot twee jaar geleden het spoor dat de stad doorkruiste. Met de bouw van een nieuw station annex stadskantoor met spoortunnel is het gebied vrij gekomen voor een woonwijk met duizend woningen en aanvullende voorzieningen.