Souto de Moura en META voorkeursbieder voor nieuwe Beursplein Brugge

Pin It

  • Souto-de-Moura-en-META-

    Souto-de-Moura-en-META-

  • Souto-de-Moura-en-META-

    Souto-de-Moura-en-META-

  • Souto-de-Moura-en-META-

    Souto-de-Moura-en-META-

    Ontwerp opgemaakt in opdracht van Stad Brugge in het kader van de 'design & build'-opdracht voor de ontwikkeling van de Beurssite in Brugge - 2016-2017

    Het architectenteam Eduardo Souto de Moura en META zijn, samen met ontwikkelaar CFE, door de Stad Brugge geselecteerd als voorkeursbieder voor de ontwikkeling van het nieuwe Beursplein en Congresgebouw in de gemeente.

    Het college van burgemeester en schepenen heeft gekozen voor het plan van Souto de Moura, META en CFE, omdat het “een oprecht en tijdloos ontwerpvoorstel is in verschijningsvorm, beeldwaarde en materiaalgebruik.” Daarmee volgt de stad het advies van de beoordelingscommissie onder leiding van bOb Van Reeth.

    Extra openbare ruimte

    Het architectenteam stelt de Beurshal voor als een overdekt plein; de activiteiten zijn er horizontaal georganiseerd. In het Congresgebouw zijn de functies gestapeld. Hoewel beurs en congres onder een gezamenlijk dak huizen, zijn ze structureel van elkaar gescheiden, wat dubbel- en gelijktijdig gebruik mogelijk maakt.

    De beurszaal is aan drie zijden voorzien van glazen schuifwanden, die volledig kunnen worden opengezet. Dit biedt voor de stad de mogelijkheid om op dagen dat er geen beurzen of evenementen zijn gepland een overdekt plein te creëren. Zo wordt aan de stad openbare ruimte toegevoegd.

    Inpassing

    Het ontwerpvoorstel wil de locatie en zijn omgeving niet grondig wijzigen, maar het nieuwe Beursplein en Congresgebouw vooral zorgvuldig inpassen en kwalitatieve meerwaarde bieden. Het gebouw heeft, aldus de beoordelingscommissie, niet de ambitie om spectaculair te zijn. Daarentegen is het robuust en aanwezig.

    De commissie meent dat het nieuwe gebouw “ten dienste van buurt en wijk, bewoners en bezoeker zal staan, alsof het er altijd al gestaan heeft.” Bovendien voldoet het ontwerpvoorstel aan de hoge eisen met betrekking tot duurzaamheid, toegankelijkheid, brandveiligheid, onderhouds- en gebruiksvriendelijkheid.

    De voetafdruk van het gebouw blijft hetzelfde, maar door het te verschuiven creëren de architecten een nieuw beursplein. Het hoogste deel van de nieuwbouw wordt in het voorstel zo gesitueerd dat de daar gelegen Kegelschoolstraat als het ware wordt doorgetrokken onder de luifel aan de ingang. Daarmee ontstaat tevens een nieuwe aantrekkelijke verbinding met de Smedestraat.

    Procedure

    De procedure is nog niet afgerond, benadrukt de Stad Brugge. In de komende maanden volgen onderhandelingen om tot een Best And Final Offer (BAFO) te komen, zodat de opdracht kan worden toegewezen.

    Als de onderhandelingen vlot verlopen kan in het voorjaar van 2018 de definitieve gunning volgen. Daarmee laat het team van de Portugese architect en Pritzkerprijswinnaar Souto de Moura en het Antwerpse bureau META andere teams achter zich als Atelier Kempe Thill + Architectengroep III, OMA + U-define, Bjarke Ingels Group+Salens en KAAN architecten.