GRAUX & BAEYENS architecten

Pin It

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

  • GRAUX-BAEYENS-architecten-

    GRAUX-BAEYENS-architecten-

    Wachtgevel vormt basis voor nieuwe stadswoning

    Deze nieuwe stadswoning in een Gentse buitenwijk speelt in op de mogelijke, maar onwaarschijnlijke bebouwing van het nabijgelegen perceel. Een aanpak die resulteert in een ontwerp met een verrijkende relatie tot zijn omgeving.

    Er is bij het ontwerp van de nieuwe rijwoning rekening gehouden met de mogelijke permanente situatie van dit inbreidingsproject. De wachtgevel gaat op deze manier deel uitmaken van de compositie van de voorgevel. Het creëert zo een al dan niet tijdelijke derde gevel.

    De genereuze voor- en achtergevel treden in dialoog met de straat door de verschillende buitenplekken, ontstaan door het gevelvlak deels terug te trekken. Hiermee ontstaat een boeiend spel van positieve en negatieve ruimtes.

    Ontworpen als een doorzonwoning, worden de verschillende leefruimtes ook verticaal met elkaar verbonden door vides en lichtstraten. Het verticale, gestapelde wonen wordt daardoor als ruimtelijk bevrijdend ervaren.

    De wachtgevel wordt voorzien in een materialisatie die wordt doorgetrokken over het dakvolume. Zo ontstaat er een uiterlijk uniforme uitstraling die de wachtgevel ad hoc integreert binnen de stedelijke context. Ongeacht of er in een later stadium nog tegenaan zal worden gebouwd. De blinde wachtgevel wordt op deze manier een al dan niet tijdelijke verrijking voor het straatbeeld.

    Deze woning is tijdens het komende weekend van 23 en 24 september te bezoeken tijdens het open huizenevenement “Mijn Huis Mijn Architect“.

    • Architectuur: GRAUX & BAEYENS architecten
    • Ontwerp & uitvoering: 2014-2017
    • Fotografie: Dennis De Smet