Parkeergarage Cliniques Universitaires Saint-Luc

Pin It

  • Parkeergarage-Saint-Luc---

    Parkeergarage-Saint-Luc---

  • Parkeergarage-Saint-Luc---

    Parkeergarage-Saint-Luc---

  • Parkeergarage-Saint-Luc---

    Parkeergarage-Saint-Luc---

  • Parkeergarage-Saint-Luc--

    Parkeergarage-Saint-Luc--

    Door dJGA & Modulo

    Golvende gevels bepalen het beeld van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel. De Jong Gortemake Algra en het Brusselse Modulo architects ontwierpen de garage als visitekaartje met warme materialen en veel daglicht.

    “Bij een parkeergarage denk je niet direct aan inspirerende architectuur maar eerder aan puur functionele industriële gebouwen. Wel is de parkeergarage vaak het eerste contact met een ziekenhuis of een ander gebouw.” Zo schrijft dJGA. De garage heeft 985 plaatsen, bestemd voor het personeel van het ziekenhuis.

    Verankering

    De garage structureert de context, die wordt gedomineerd door een losse verzameling ziekenhuisgebouwen. Tussen de gevel en de stoep overbrugt het landschapsontwerp het aanwezige hoogteverschil. Ook houden hiermee de lagere verdiepingen contact met de buitenlucht. In de toekomst zal deze ‘canyon-wand’ worden begroeid.

    Meanderen

    In plattegrond is de garage helder en doelmatig, hoewel ze juist aan de randen het beeld van het gebouw bepalen. De golvende randen verschillen per verdieping en worden gevolgd door de hardhouten lamellen. Zo creëren ze een meanderend beeld. De constructie is berekend op een mogelijke opbouw, waardoor de garage toekomstige verticale uitbreiding toelaat.