Wonen in de fabriek

Pin It

  • Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

  • Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

  • Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

  • Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

  • Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

  • Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    Wonen-in-de-fabriek--foto-Tim-van-de-Velde-

    foto's: Tim van de Velde

    In Erembodegem transformeerden 2DVW Architecten, het Antwerps-Rotterdamse samenwerkingsverband, een voormalige breigoedfabriek met directeurswoning tot een wooncomplex. Woonfabriek Hogeweg zijn 19 woningen rond een centraal plein met een buurttuin.

    Het bouwproject is een combinatie van behoud en nieuwbouw. De bestaande bakstenen gevels van het fabrieksgebouw, opgetrokken in het interbellum, werden in hun oorspronkelijke staat gerestaureerd en ademen de sfeer van het wooncomplex.

    Beton en alu

    Voor de nieuwbouw is gekozen voor aluminium gevelbeplating en betonnen gevelelementen. Een stalen structuur garandeert de stabiliteit van de bestaande bouwonderdelen en speelt een belangrijke rol in de ontsluiting buiten.

    De muur

    Het bestaande trappenhuis van de breigoedfabriek is de hoofdingang en wordt hergebruikt voor de verticale circulatie. De woningen aan de Hogeweg staan achter de fabrieksmuur. Deze wooneenheden kregen een terras tussen het nieuwe volume en de bestaande muur. Op de begane grond is er parkeermogelijkheid.

    Directeurswoning worden er vier

    In de directeurswoning werden drie stadswoningen en een penthouse ingericht.