Energyville Genk

Pin It

  • Energyville-Genk-00
  • Energyville-Genk-01
  • Energyville-Genk-02
  • Energyville-Genk-03
  • Energyville-Genk-04
  • Energyville-Genk-05

    Atelier Kempe Thill

    Tussen de relicten van de Waterschei kolenmijn in het Belgische Genk wordt het Thorpark gerealiseerd. Op deze campus komen vooral verschillende instituten waar onderzoek wordt gedaan naar duurzame energie en netwerken. Atelier Kempe Thill ontwierp in samenwerking met het Belgische osar een van de eerste nieuwe gebouwen die een plek krijgen op de vierkante kavels. In Energyville komen diverse functies en specifieke ruimtes samen onder een dak.

    De uitdaging van het project lag in het werken voor opdrachtgevers die op het eerste oog niets meer dan informele industriele hallen nodig hebben voor experimenten. Atelier Kempe Thill stelde voor de verschillende benodigde hallen te combineren tot een compact ‘industrial palace’. Door kantoren voor theoretisch werk en grote ruimten voor experimenten samen te brengen, wordt de interactie versterkt en ontstaat synergie. Daarbij is het combineren van verschillende functies in een gebouw milieuvriendelijker en kon binnen een strak budget meer kwaliteit worden geleverd.

    Atrium

    Het instituut meet 50 bij 72,5 meter, en is georganiseerd rond een groot centraal atrium, de matrix-space. Deze negen meter hoge ruimte voor experimenten vormt de ruggengraat waar alle functies omheen zijn geschakeld. Aan de noordzijde liggen grote kantoorruimte, aan de zuidzijde een dubbelhoge werkplaats met grote deuren naar de buitenplaats en aan de oostzijde een laboratorium. Het hele interieur wordt gedefineerd door wanden, die heldere ruimtes begrenzen. Grote openingen bieden doorzichten in het interieur en richting de omgeving.

    Gevel

    Ook de gevel bestaat uit dragende elementen. De grote ramen kaderen van binnenuit uitzichten in als brede landschapschilderijen. Aan de buitenzijde worden de openingen omringd door brede aluminium randen in dezelfde bronskleur als de kozijnen. De dichte delen zijn bekleed met strekmetaal. Zo functioneert de gevel als een groot rooster dat over de mogelijke toekomstige vintilatieopeningen heen ligt.