Zwevend gouden blok voor Universiteit Antwerpen

Pin It

  • Zwevend-gouden-blok-01
  • Zwevend-gouden-blok-02
  • Zwevend-gouden-blok-03
  • Zwevend-gouden-blok-04

    foto Filip Dujardin - META architectuurbureau

    Centraal op de campus Drie Eiken in Wilrijk is een auditorium- en onderzoeksgebouw voor de Universiteit Antwerpen gerealiseerd.

    META architectenbureau heeft een helder en compact volume ontworpen, dat met zijn geperforeerde aluminium gevelbekleding een blikvanger op de campus is.

    Het nieuwe Gebouw O brengt drie faculteiten op het gebied van medische wetenschappen en biologie samen. Voorheen waren de studies verspreid over verschillende campussen in Antwerpen. Het opvallende gebouw biedt ruimte aan acht auditoria, twee microscopiezalen, een bioruimte en een practicumzaal, naast een reprografische dienst en stallingsmogelijkheden voor 216 fietsen.

    Diagonaal gespiegeld

    Gebouw O is ontworpen als een helder en compact volume. Het moest een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel op de locatie drukken. META ontwierp een alzijdig gebouw met een dubbele entreezone, die diagonaal gespiegeld is gesitueerd. Zo hebben beide zijden een gelijkwaardige toegang.

    Onderwijsgebouwen zijn meer dan een infrastructuur waarin les- en administratieve ruimtes functioneel zijn ondergebracht; leren gebeurt ook door sociale interactie bij de verwerking van overgedragen kennis. Vanuit dit uitgangspunt heeft META in het hart van het gebouw een atrium gecreëerd als ontmoetingsplaats.

    Indeling

    Met een grote lichtstraat zorgt het atrium voor daglicht tot diep in het gebouw. Op de niveaus -1 en +1 zijn telkens vier auditoria rond het atrium geplaatst. De begane grond biedt plek aan de gemeenschappelijke functies en de ruime entree- annex ontmoetingsgebieden.

    Van hieruit vertrekken vier compacte trappenhuizen die zorgen voor korte circulatielijnen en snelle evacuatietijden, aldus het architectenbureau. De derde verdieping is gereserveerd voor de practicum- en microscopiezalen.

    Gevel en kunst

    De gevel is op de begane grond naar binnen geplaatst, waardoor een overdekte rondgang is ontstaan. Het zwevende volume erboven is bekleed met goudkleurige aluminium panelen. Door zowel de verticale vlakken als het plafond van de rondgang en de foyers in hetzelfde materiaal uit te voeren, is een coherent zwevend volume gecreëerd.

    Met een geperforeerd dessin vormen de panelen een vaste zonwerking voor de auditoria en practicum- en microscopiezalen. Op de derde verdieping kunnen de panelen worden geopend voor maximale lichtinval in de praktijkzalen. ’s Avonds resulteert de performatie in strooilicht vanuit het gebouw.

    De gevelperforatie creëert een dessin dat verwijst naar de traditionele klassenfoto’s. De Britse kunstenaar Perry Roberts - ook bekend van het Minnaertgebouw in Utrecht - heeft een foto van studenten en docenten gerasterd en in de panelen geponst met openingen in vijf verschillende diameters. Het dessin vroeg om 2.856 unieke panelen.

    Ruwbouw is afbouw

    META heeft het principe ‘ruwbouw is afbouw’ gehanteerd. Door extra aandacht te besteden aan de ruwbouw konden diverse afwerkingslagen weggelaten worden, aldus de architecten. Het resultaat is een solide constructie.

    Waar wel afwerking is toegepast, is gekozen voor geel grenen multiplex, naaldvilttapijt en hoogglans rvs. Vanaf de entree is een geleidelijke overgang gemaakt in de hardheid en ruwheid van de materialen. Voor het ontwerp van het omliggende landschap heeft META de samenwerking gezocht met West 8.