Grote uitbreiding voor silo a2o architecten

Pin It

klik op het beeld om te vergroten

Naar verwachting start begin 2014 de grootschalige verbouwing van het onderkomen van a2o architecten uit Hasselt.

Met een extra volume en verdieping moet De Silo uitgroeien tot een creatief centrum met ateliers, expositieruimte en kantoren. Tussen de volumes komt een verhoogd plein voor allerlei evenementen.

Het nieuwe volume komt in een nu nog open hoek van het complex te staan, waarmee een nieuw terrein omsloten wordt. Via de eveneens nieuwe bovenste verdieping wordt het volume verbonden met de bestaande gebouwen. Aan de onderzijde krijgt het complex een eigen parkeergarage met daarboven een verhoogd plein, te bereiken via een trappartij.

Alle gebruikers, uiteenlopend van architectenbureaus tot theaterbedrijven, krijgen een ingang aan het plein. Het bestaande deel is al herontwikkeld, zo zetelt a2o architecten zelf in een verbouwde graansilo. De tuiten van de voormalige tanks zijn bewaard gebleven in het interieur, zoals te zien is in bovenstaande foto’s.

Momenteel zijn er twaalf creatieve bedrijven gevestigd in het pand. Er is sprake van een grote interactiviteit, zo is er eens per maand een gezamenlijke lunch en worden er regelmatig andere gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Dit moet worden voortgezet en uitgebreid op het semipublieke binnenplein dat in de toekomst verrijst.

Het plan is om de nieuwbouw te construeren in hout, vertelt architect Kilian Nekeman aan Architectenweb. “Daarbij moet je denken aan de kolommen en vloeren, maar mogelijk ook de gevelpanelen, al zijn die nu nog in aluminium voorgesteld. Hout is duurzamer dan beton, vandaar dat we aan dat materiaal denken.”

Nekeman verwacht dat het project in 2016 wordt afgerond en hoopt dat dit het startpunt vormt van een nieuwe stadswijk op de locatie. Het huidige bedrijventerrein langs het kanaal heeft een overwegend industrieel karakter, maar er zijn meer creatieve bedrijfjes gevestigd. Er is al een naam bedacht: het Quartier Canal.