Vernieuwd Times Square

Vernieuwde Times Square

Pin It

Het vernieuwde Times Square in New York is officieel geopend.

Waar het wereldberoemde plein vroeger berucht was vanwege de verkeerschaos en gevaarlijke situaties, is het nu veranderd in een plek waar voetgangers vrij kunnen wandelen. Het plein is voorzien van nieuw plaveisel, met daarop granieten banken.

Deze vijftien meter lange banken vormen ankerpunten op het plein, meldt Snøhetta, het Noorse bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp. De meubels markeren en omkaderen het plein en ze geleiden de voetgangersstroom. Daarnaast kunnen de bezoekers ze uiteraard gebruiken om te ontspannen, uit te rusten en de iconische omgeving goed in zich op te nemen.

Omdat de omgeving met zijn hoogbouw en reclameborden al veel aandacht van de bezoekers opeist, hebben de ontwerpers besloten het plein zelf sober te houden. Bij de vernieuwing van Times Square is ook de technische infrastructuur voor evenementen onzichtbaar verwerkt (in de banken), zodat er geen generatoren, losse kabels en andere hinderlijke attributen meer nodig zijn.

De transformatie van The Bowtie, zoals het projectgebied wordt genoemd, tot voetgangersgebied volgt op de sluiting van Broadway voor autoverkeer in 2009. Sinds de opening van het eerste gedeelte in 2014 zijn volgens Snøhetta de veiligheid, luchtkwaliteit en plezier van de bezoekers sterk verbeterd. Zo zijn de misdaadcijfers met twintig procent gedaald en vonden er beduidend minder ongelukken plaats.

Met gemiddeld 45 miljoen bezoekers per jaar is Times Square de best bezochte bestemming van de VS. Er vinden jaarlijks ongeveer 350 evenementen plaats. Afgelopen najaar sprak Architectenweb met Kjetil Thorsen (van architectenkantoor Snøhetta) over onder andere de herinrichting van Times Square.