Christo and Jeanne-Claude

Christo and Jeanne-Claude

Pin It

Urban Projects

Lower Manhattan Wrapped Buildings, Project for New York City, Photo : Wolgang Volz © Christo 1964

 

“Christo and Jeanne-Claude. Urban Projects“ is de eerste retrospectieve tentoonstelling van de belangrijkste stadsprojecten van Christo en Jeanne-Claude sinds the jaren 90.

Met een beperkte selectie van een tachtigtal originele werken – maquettes, tekeningen en collages – brengt de tentoonstelling een aantal van de al dan niet gerealiseerde stadsprojecten van Christo en Jeanne-Claude in beeld. Van Wall of Oil Barrels, rue Visconti, Paris, 1961-62 tot het grote project dat het kunstenaarskoppel realiseerde voor de stad New York in 2005 The Gates, Central park, New York. De tentoonstelling wil ook laten zien hoe belangrijk de tekening is voor het ontstaan en de ontwikkeling van het project. Al tekenend geeft Christo  vaste vorm aan ieders project en ontwikkelt hij elke project in de details. Tekenen is voor Christo ‘een weg naar het werkelijke’, hij doet het trouwens dagelijks met veel overgave en dit nog op zijn hoogbejaarde leeftijd.

Sinds het begin van de jaren zestig ontwikkelden Christo en Jeanne-Claude wereldwijd tijdelijke projecten volgens een uniek model. Ze verwierven een centrale en bijzondere plaats in de geschiedenis van de hedendaagse kunst.

De uiteindelijke realisaties van hun projecten in de stad – Wall of Oil Barrels, Rue Visconti, Paris, 1961-62; Wrapped Pont Neuf, Paris 1975-85; Wrapped Reichstag, Berlin 1971-95; Wrapped Trees, Fondation Beyeler and Berower Park, Riehen, Switzerland, 1997-98 ; The Gates, Central Park, New York, 1979-2005…. – zijn het resultaat van een vaak lang proces, waarbij de maatschappij en vooral het publiek volledig of gedeeltelijk wordt betrokken. De eigenlijke uitvoering bestaat uit het tijdelijk ‘inpalmen’ van gebouwen, monumenten en openbare plaatsen met een grote symbolische waarde, die Christo en Jeanne-Claude volledig inpakken. Hiermee wilden ze de visuele perceptie en de fysieke beleving van musea, bruggen, officiële gebouwen, privépanden, parken en dergelijke radicaal omgooien.

Dankzij zelffinanciering via de directe verkoop van originele kunstwerken van Christo kon het paar de artistieke vrijheid van hun projecten garanderen. Bovendien konden ze zo een zeer breed publiek gratis toegang verlenen tot al hun projecten en de vergankelijke schoonheid ervan met iedereen delen. De lange weg naar de realisaties en de technische complexiteit van de uitwerking van de projecten worden tevens belicht in deze tentoonstelling.

Drie projecten met een bijzondere betekenis zullen meer uitvoerig belicht worden: Wrapped Pont Neuf, Paris, 1975-1985; Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95 en The Gates, Central Park, New York, 1979-2005 met een aantal vroege werken en ook met de zogenaamde ‘iconische’ werken. De tentoonstelling zal de allereerste schematische schetsen tonen, doorgaans op klein formaat, tot de laatste tekeningen en complexe collages, vaak op groot formaat, waarin de kleur, de effecten van de stof en het volume het visionaire karakter van de kunstenaar benadrukken, zo dicht benaderen de geëxposeerde documenten bij de realiteit van de projecten in situ.

Ook de ontstaansgeschiedenis en het realisatieproces van de projecten en de reacties van het publiek komen aan bod, aan de hand van een selectie foto’s van Christo’s fotograaf  Wolfgang Volz, die de bezoekers te zien krijgt op grote LED schermen.

Christo zal een lezing geven in Studio 4 van Flagey op 23 oktober om 19 uur. Een unieke gelegenheid voor het grote publiek om de kunstenaars ‘life’ te horen spreken en hem vragen te mogen stellen.

Bij de tentoonstelling hoort een catalogus met teksten van Matthias Koddenberg en van Laure Martin, die in drie uitgaven – Frans, Nederlands en Engels – zal worden gepubliceerd. Alle stadsprojecten zullen tevens ruim geïllustreerd en gecommentarieerd worden.

Een tentoonstelling van ING Art Management

  • Curatoren:  Patricia De Peuter en Laure Martin-Poulet
  • ING Art Center, Koningsplein 6  1000 Brussel
  • 25 OKTOBER 2017 - 25 FEBRUARI 2018
  • ING Art Center, Brussel

Christo will be available the Wednesday 25th of October

To celebrate the opening of his exhibition "Urban Projects" at the ING Art Center, Christo will be available the Wednesday 25th of October, during book signing : 

  • 12:00 a.m.-1:30 p.m. at the ING Art Center, 6 Royales Street, 1000 Bruxelles
  • 5:00 p.m.-7:00 p.m. at the Taschen Store, 18 Lebeau Street, 1000 Bruxelles (Grand Sablon)